Belföld

Állóháborúba torkollt a tüntetés

tüntetés (tüntetés)
tüntetés (tüntetés)

A tüntetés után áttörték a kordont, erre sok rohamrendőr érkezett a Parlamenthez. Elkezdték kiszorítani tiltakozókat, a tömeg nagy része pedig lassan hazaszivárgott. A HírTV megint célpontba került. "B*sszák meg, itt lenne az ideje félni" - mondta az egyik szónok a közfelháborodás napján.

Az előző részek tartalmából:

  • Varga Mihály október 21-én szellőztette meg, hogy gigabájtonként 150 forint lenne a tervezett internetadó mértéke. Ettől körülbelül 20 milliárd forint pluszbevételt remélt a kormány. 
  • A teher ellen komoly ellenállás kezdődött, tüntetést szerveztek a budapesti József nádor térre. A több ezres, békésnek induló demonstráció után néhány tüntető számítógép-hulladékkal dobálta a Fidesz-székházat. 48 órára rá újabb demonstráción követelték az internetadó visszavonását. Ezúttal még többen vonultak utcára.
  • A Fidesz először módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz. A második tüntetést látva azonban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a javaslatot visszavonják, a bevezetést elhalasztják, az ügyben pedig Nemzeti Konzultációt kezdeményeznek. A hírt “ünnepelve” csak pár százan jelentek meg a József Nádor téren. Mindent az internetadóról itt olvashattok.
  • Közben tovább gyűrűzött az amerikai beutazási tilalomból kipattant korrupciós botrány. A találgatásokat megerősítve a NAV elnöke, Vida Ildikó közölte: ő és több kollégája is a kitiltottak listáján van, de tagadta, hogy bármilyen vesztegetési kísérlethez köze lenne.
  • Vida az amerikai nagykövetségen kereste fel André Goodfriend ügyvivőt, aki nem szolgált neki konkrét információkkal a kitiltás okáról, de erre a törvények nem is hatalmazzák fel. Az mindenesetre kiderült, hogy a NAV-elnök angol nyelvismerete enyhén szólva is: hiányos.
  • A magyar kormány a kitiltás kapcsán konkrét “bizonyítékokat” vár az amerikaiaktól, míg az USA vízumügynek tekinti azt. A nagykövetség által a külügynek átadott jegyzetből annyi derült ki, hogy a diplomaták évek óta tárgyalnak tisztviselőkkel korrupciós ügyekről. Orbán Viktor a dokumentumot “fecni”-nek titulálta.
  • A kormány az elmúlt hetekben folytatta a keleti nyitás politikáját is. A parlament megszavazott egy törvényt, amely által a Gazprom megkezdheti a Déli Áramlat gázvezeték építését Magyarországon. Orbán Viktor a múlt héten Azerbajdzsánba látogatott, ahol a kaukázusi diktatúrát dicsérte.
  • Ugyan a netadó elleni tüntetésekből kibontakozó mozgalom lendülete megtorpanni látszott, a javaslat visszavonása után is zajlottak kisebb demonstrációk, például Vida Ildikó lemondásáért vagy volt autós tüntetés is a korrupció ellen.
  • November 17-ére végül a Nem Némulunk El civil Facebook-csoport szervezett gigatüntetést az internetadó, az állami korrupció, a túladóztatás és a kormány jelenlegi külpolitikája ellen. A közfelháborodás napjának nevezett rendezvény központi eseménye Budapesten, a Kossuth téren kezdődött hétfőn 18:00-kor. Ezzel párhuzamosan több tucat magyar és európai városban is demonstráltak a szimpatizánsok.
  • A Hír24 kollégái a budapesti, több vidéki, sőt külföldi helyszínről is élőben tudósítanak.

Update: Összefoglaló

22:54 Megfogyatkoztak a tiltakozók

Körülbelül tízen még leültek a Parlament előtt a földre, a tüntetők nagy része hazaszivárgott, ahogy kollégánk fogalmazott, ha a rendőrökön múlik felfázás lesz a vége. Úgy néz ki, hogy a tömeg végül feloszlatta magát.

22:46 Napi cuki Londonból

22:42 Hideg van, de még bírják

A díszkövön is. Vagy húsz tiltakozó ült le a rendőrsorfal elé a Parlamentnél.

22:28 Életkép fotósunktól és helyzetkép riporterünktől

Pár százan vannak még. A letöbben csak lézengenek a három oldalról rendőrsorfallal határolt Kossuth téren. Elől egy kisebb keménymag időnként skandál.

22:24 Sokan megszomjazhattak

A Kossuth téren azt kiabálják éppen, hogy “vodka-narancs”. Kollégánk szerint most megint nyugodtabb a helyzet, de újabb roham várható.

22:16 Az egriek söralátéteket vittek a NAV-nak

Ezeken üzentek az adóhatóságnak.


Fotó: Törőcsik Gábor

22:07 Oszlatás előtti harmadik felszólítás

Felgyorsultak az események: a lépcsőről elkezdték kifelé nyomni az embereket. Kordonok, emelvények vannak az útban. Tolnak ki mindekit egyre keményebben sokan elesnek. Már egy ideje túlerőben voltak a rendőrök, valószínűleg erre vártak – írja Orosz kolléga. Arra kérnek mindenkit, hogy az alkotmány utca felé hagyják el a teret. Az újságírókat is elküldik.

22:04 Love is in the air!

“Néhány lány összehaverkodott a rendőrökkel. Fényképet mutogatnak egymásnak meg valamelyik ugyanonnan származik mint a lányok” – érkezett az hír.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője a közoktatás lerombolásáról beszélt, idézett Andor Mihály Az internetadónál is nagyobb aljasság készülődik című írásából. Azzal érvelt: a gimnáziumi férőhelyek csökkentése egész generációkat fog tönkretenni, a tömeg pedig többször hangosan ígérte, hogy „nem hagyjuk”. Szintén az internetadóról, az oktatásról és a demokrácia szétveréséről beszélt Aradi Fanni diákaktivista, majd Hofekker Ferenc, a pécsi Független Demokratikus Szakszervezet elnöke korbácsolta fel még jobban a kedélyeket városi pletykákról és a véres valóságról szóló beszédével.

A beszédek sorát Nagy Bandó András zárta, aki kemény szavakkal bírálta a kormányt. L. Simon Lászlót Orbán segédmunkásának titulálta, és leszögezte: a Fidesz-kormány tagjai úgy hazudnak, vagy jobban, „mint az első generációs komcsik”. Meggyőződése azonban, hogy az általa folyamatosan „kedves vezetőnek” nevezett Orbán elszámította magát.

A tömeg fél nyolckor indult a Széchenyi térről a pécsi NAV-székházhoz, onnan pedig a Fidesz belvárosi épülete, majd a kormányhivatal elé vonult.

20:11 Itt az első mém

20:05 Felszólították a rendőrök a tüntetőket a távozásra

Egyben kérik a jogsértő magatartás befejezését. A Parlament lépcsője tele van rohamosztagossal. Mentő érkezett a ropsszul lett nőért.

20:03 Békésebb életkép Londonból

19:59 Valami repült a rendőrök felé

Erre rohamfelszerelésben érkeztek többen a Parlament lépcsőjéhez. Könnygáz még nincs, dulakodás van.

19:52 Demszky megoldaná…

Kardinális kérdés lett, hogy hol lehet a kornyéken pisilni – írja Orosz kolléga a Kossuth térről. “Sehol. Vajon a Kossuth tér felújításakor miért nem gondoltak erre. Vagy gondoltak?” – teszi fel a költői kérdést riporterünk. Új skandálás: “Tolmácsot korbácsot!”

19:49 Rosszul lett nőt emeltek ki a rendőrök

Korábban írtuk, hogy az egyenruhások kimeltek egy embert a tömegből. Kiderült, hogy nem rendbontás miatt, hanem, mert rosszul lett – tájékoztatott tudósítónk, aki korábban mentő ápoló volt, és segített ellátni a nőt.

19:44 “Jobb ma két R-GO gida, mint Orbán és Vida”

Skandálási paletta a teljesség igénye nélkül:

“Mocskos Fidesz!”; “Tolvaj banda!”; “Orbán takarodj!”; “Ruszki haza!”; “Elkúrtad!”; “Viktátor!” “Európa!”; “Menjünk be!”

És mindeközben: Bayer Zsolt már keresi a legújabb jelzőket a tüntetőkre.

19:41 Westminster LIVE

Londonban Szijártó Imre, egy Angliában tanuló politológus hallgató beszédet mondott. A tüntetők Vida Ildikó nevének hallatára felhördültek – írja tudósítónk.

19:37 Ki ment, ki maradt

Hirtelen lett vége a hivatalos résznek hátulról 10-15 százalék hazament. 70 százalek álldogál elöl, egy keménymag skandál a rendőröknek. Valaki azt mondja: “Te, az EU-zászló még nem önkényuralmi jelkép?” – írja Orosz kolléga.

A tévéfelvételeken azt láttuk, hogy a rendőrök egy tüntetőt kiemeltek a tömegből. A tömeg pfújolt.

19:23 Áttörték a kordont a tüntetők!

Felállt a rendőrsorfal a Parlament lépcsőjénél. Páran leültek a lépcsőfokokra. Állóháború van.

19:19 A Váci tüntetés legszebb mondata egy fiatal lánytól

“Azért jöttem ki, mert aggódom a főiskolás barátnőm jövőjéért” – küldte Hódos Hajni.

19:15 Áll a bál

Legalább is Kökény kolléga szerint, akinek azt mondták a Dob utca felé lesz a pesti séta…

19:11 Hivatalosan vége a tüntetésnek Budapesten

De valószínűleg lesz “séta” a Kossuth térről. Várjuk a fejleményeket.

19:08 Londonban…

…gyülekeznek az emberek, és transzparenseket készítenek – tudósít a helyszínről Erdélyi Angelika kolléganőnk.

19:05 Százak skandálnak Nyíregyházán

“Fúj, le vele” – zúgja a közönség Nyíregyháza főterén, ahol már vagy ötszázan tüntetnek. Most épp a stadionépítésekre költött tízmilliárdokról van szó – írja riporterünk Cservenyák Katalin.

A színpadon álló szónokok kérdésére a tömeg hol azt skandálja, hogy “Orbán takarodj, vidd az összes haverod!”, vagy azt követeli: “Mondjon le!”. Követelik Vida Ildikó lemondását. Szijjártó Péter nevének hallatán fújol a tömeg.

A tüntetés egyik hozzászólója volt Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés volt elnöke is, aki követelte, hogy a kormány segítse meg az almatermelőket.

Aranyos Gábor, volt ellenzéki önkormányzati képviselő a demokráciát kérte számon a kormányon. Neki a “bűne” az volt, hogy részt vett egy ellenzéki újság szerkesztésében, emiatt Nyíregyháza polgármestere méltatlannak tartotta arra, hogy önkormányzati bizottsági tag legyen.

“Olyan országban szeretnénk élni, ahol a tanulás nem a gazdagok kiváltsága, hanem a tehetségesek lehetősége.” A tömeg tandíjmentes felsőoktatást, a politikai elit 25 évre visszamenőleges elszámoltatását követeli, és azt, hogy minden gyerek lakjon jól – számolt be kolléganőnk a helyszínről.

19:02 Kocsmázókat igazoltatnak

Medvegy kolléga írja: a budapesti Nádor utcában csapatnyi rendőr járőrözik. A helyi kocsmák vendégeit igazoltatják, és az arcukba tolják a rendőrségi kamerát. Vajon miért?

Közben a Váci úton a Lehel térnél körülbelül 20 fős csoport vonul rendőri kísérettel.

18:59 El akartak minket némítani, de mi nem némulunk el

25 évük volt rendberakni az országot és nem tették meg. Az eddig kormányok is hibát hibára halmoztak, de az elmúlt időszak szégyent hozott az országra. A mi generációnknak most érkezett el a rendszerváltás. Felnőttünk – ezt már Nemes Balázs szervező mondta. 

18:53 Vácon eső, de a tüntetés még tart

Vácon a szemerkélő esőben körülbelül 100-120 fő gyűlt össze a főtéren. Többen beszédet mondtak, többek közt diákok, és egy kismama is. Civil szervezetek is képviseltették magukat – írja egyetlen Hajnink.

18:52 Egerben is demonstrálnak

Szemerkél az eső, ennek ellenére pár százan kimentek.


Fotó: Törőcsik Gábor

18:46 Haladjunk a korral

Belicza kolléganő mellett előkapta valaki az okostelóját azzal, mert fogalma sincs, mi történik. Mármint a színpadtól 150 méterre semmit nem érteni. Egy srác pedig egy tabletet tart a magasba, amin fényújságként fut a szöveg: “Orbán takarodj!”

18:39 Békemenetes számrendszerben ez egymillió

Orosz kolléga szerint tele van a Kossuth tér, ami “békemenetes számrendszerben legalabb egymilló, de annyi biztos, hogy Orbán Viktor nagyon boldog lenne, ha ennyien mennének ki meccsre az új stadionokba” – írja.

A széleken egyébként dübörög a forraltbor biznisz, a metró kijárattal majdnem szemben pedig egy cigány utcazenekar húzza. “Egy bőgő, két hegedű meg egy énekes olyan bajusszal, amit Kövér is megirigyelne” Orosz kolléga szerint.

“Nem hittem, hogy a villamossíneken engem félreszorítva halad el Mécs Imre” – erről pedig már Medvegy riporter számol be.

18:33 “Orbán beállt a rablók mögé” 

“Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok. A nép a korrupció ellen, ennyit a kétharmadról” – emelt ki két transzparenst Horváth András egykori NAV-os, az áfacsalási botrány kirobbantója.

Az elmúlt néhény nap fejleményei alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a kormány zéró toleranciát hiredetett azok ellen a személyek vagy szervezetek ellen, akik a korrupció ellen felléptek – tette hozzá Horváth.

Szerinte Orbán Viktor védelmébe vette ezeket a korrupt vezetőket. “Miniszterelnök létére beállt Simicska Lajos és Nyerges Zsolt mögé. Neki melletünk kellene állni. a Nemzet és a nép mellett, nem ezek mellett a rablók mellet” – jelentette ki a volt NAV-os.

Horváth szerint egy hónapja iratrendezés folyik a NAV-nál. A volt adóellenőr bejelentette: korrupcióellenes szövetséget épít Karancsi Tiborral, az olajbotrány kirobbantójával. Karancsi is megjelent a színpadon.

18:30 Nagy Emília pedagógus nemzeti konzultációt tartott…

…az oktatásról. A kérdések: “Akarja-e ön, hogy a kormány további 100 milliárdot vonjon ki a közoktatásból? Akarja-e, hogy az oktatási rendszer kivesse magából a legtehetségesebbeket? Akarja-e, hogy az érettségit adó gimnáziumokba csak a kiváltságosak járjanak? Akarja-e ön, hogy gyermekét a továbbtanulás lehetőségéből kizárják? Akarja-e, hogy gyermeke akár már 14 évesen elhagyja a közoktatást ezzel Magyarországot is?”  

“Neeeem!” – válaszolják a tüntetők. Nagy Emília szakmai felülvizsgálatot követel.

18:25 Több százan tüntetnek Nyíregyházán

Megkezdődött a tüntetés Nyíregyházán, már mintegy négyszázan vannak a téren, és az eső is elállt. Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét szavalja épp felvételről Mácsay Pál. Közben többen füttyögnek.
A vers végén hatalmas taps – közölte tudósítónk.

18:17 “Basszák meg, itt lenne az ideje félni”

Mondta a második szónok, Krasznahorkai Emma, aki szerint a társadalom dühös lehet erre a rendszerre (hosszasan sorolta, hogy mire). “Mit szólnának, ha úgy törődnénk velük, mint ahogy ők velünk?” – tette fel a kérdést.

“Nem oszolhattok jobb és baloldalra!  Mi vagyunk az ország. A kormány és a miniszterei minket szolgálnak, nem mi szolgáljuk őket. (…) Nem bízom az államhatalomban. Nem ismerem el legitimnek. Ne álljunk meg annál, hogy eljöttünk.(…) Szerveződjünk, ismerjük el egymást, söpörjük el az elmúlt 25 évet. Rgyedül senkik vagyunk, de együtt a nép vagyunk” – ezt Kertész Luca mondta már. “Mocskos Fidesz” – ordítja a tömeg. 

18:11 Új rendszert építenének

Az első felszólaló Dabóczy Mihály arról beszélt, miért gyűltek össze a közfelháborodás napjára. “Elegünk van a kicsinyes hatalmaskodásból, a mindenkit lenéző semmirekellőkből és a szemétdombi kakasokból. (…) Pécstől szegedig, Halsinkitől Brüsszelig velünk tüntetnek” – mondta.

“Olyan rendszert építünk, ahol az állam intézményei szerves részei a társadalomnak. Ahol a hatóságok a csalókat üldözik, nem pedig a szegényeket. Alakíts közösségeket, tedd láthatóvá céljaidat és problémáidat és cselekedj! Megbüntetjük a rendszert, úgy hogy függetlenedünk tőle. Lépj fel az igazságtalanságok ellen. Nem vagy egyedül, nem vagyunk egyedül!” – tette hozzá 

18:08 Kunhalmi megint lenget

Mármint EU-s zászlót a Parlament ablakából. Most nem sikerült feloszaltnia a tömeget az MSZP-s képviselőnek.

17:56 BKK Szolgálati közlemény

A Kossuth téri metróban akkora tömeg, hogy kérik, a felső szinti varójából menjenek ki, hogy a mozgólépcsőn érkezők elférjenek. Ezt igazából Belicza Bea tudatta velünk. Az állomás előtt pedig ezt látni:

17:48 Volt valami dress-kód?

Tesz fel a kérdést Bátky kolléga. Azt írja: az Alkotmány utca felől tömött sorokban jön a nép, viszont sokakon van bukósisak, egyeseken munkavédelmi sisakokat lát.

És egy új fotó. Rajtuk nincs sisak.

17:44 “Ildi, ne hazudj!”

Helyszíni tudúsítónk jelenti: gyűlnek az emberek a Kossuth téren. Folyamatosan érkeznek az újabb tüntetők. “Ildi, ne hazudj!”, “Orbán takarodj!” – ilyen táblák vannak. Rózsa Milánra is emlékeznek. 

17:38 Parlament over

Nagy Jóska írja, hogy a Fidesz-frakció kilencvensok százaléka bojkottálja az ülést, ezért azt a percről percrénket most felfüggesztjük. De ti itt jól elolvashatjátok például azt is, hogyan jelent meg három testőr az ülésteremben. A tüntetés élőzése természetesen folytatódik. Vajon hány ember jelenik meg a Kossuth téren? Tippeljetek kommentben!

17:23 Nyíregyházán már Orbánt hallgatják

Szabolcs-Szatmár-Beregben nemcsak Nyíregyházán, hanem a második legnagyobb városban, Mátészalkán is közfelháborodnak – írja kollégánk. Nyíregyháza főterén, a Kossuth téren már áll a led fal. Most zene szól, öttől pedig Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiból vetítenek le részleteket, illetve látható lesz a múltkori Erzsébet hídi menet.

Öt-hat felszólaló lesz, fél hétkor itt is megállnak egy percre és Rózsa Milánra emlékeznek, aztán a megyeháza elé vonulnak, pár szappant leraknak a bejárathoz, onnan pedig a NAV elé, ott is szappant raknak a bejárathoz. Körülbelül 500 embert várnak.

17:13 Átküldik az embereket a József nádor térről

Mert ott most nem lesz tüntetés és vonulás sem – közölték a szervezők, akik átterelnek minden érdeklődőt a Kossuth térre, aki a József nádor térre érkezik.

Közben, aki anno jelezte még a részvételét a mára meghirdetett netadó elleni tüntetésre, az nemrég kaphatott emlékeztetőt a Facebookról. Ugye, ez volt az az demonstráció, amit még a javaslat visszavonása előtt eredetileg meghirdetettek. 34 ezren igazolták egyébként vissza. Most úgy tűnik, egyesültek A közfelháborodás napjával.

17:01 Egyébként üdv a t. Házból!

Nagy József kollégánk ugyanis éppen élőben közvetít a az Országgyűlés üléséről. Éppen a jövő évi költségvetés van soron, ezért öt munkanapon keresztül kell melózniuk a képviselőknek. Nyilván mindenki, minden vitán bent lesz. Persze. A szolidaritásos, független Kónya Péter például már a téren feszít orbános/putyinos pólóban.

16:24 Ez a tüntetés még nem az a tüntetés

A Közfelháborodás Napja előtt egy másik demonstráció is zajlott a Kossuth téren hétfőn. Élőláncot szervezett a Parlament elé a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a dolgozókat terhelő adók miatt. Többi közt nem értenek egyet azzal a kormányzati szándékkal, hogy az állami többletbevételeket ismét a munkavállalók rovására, a munkáltatói terhek növelésével teremtsék meg. Nem tartozik ide szervesen, de úgy tudjuk, a NAV székházát rendőrök védik.

Olvasói sztorik