Belföld

Orbán a NAV-elnök lemondásáról

A kitiltási ügy egyre inkább elveszti a komolyságát - vélekedett a miniszterelnök, aki "fecninek" nevezte az amerikai nagykövetség kétoldalas feljegyzését, amely a kormány korrupciós ügyeit taglalja.

Ha nem angolul írták volna, ő azt hinné, az ellenzék írta, mert azokat a vádakat sorolja, amit az ellenzék az elmúlt négy évben. Minden perc, amit ezzel az üggyel foglalkozunk, kidobott időt – vélekedett Orbán Viktor péntek reggel az állami rádióban. A miniszterelnök szerint korrupciós ügyekben zéró toleranciát vallanak.

Orbán Viktor szerint Vida Ildikó, a NAV elnöke benyújthatja a lemondását – de erősen elgondolkodna, hogy azt  elfogadná-e, mert nem jó precedenst jelentene, ha egy külföldi állam vádjai alapján egy főtisztviselőt leváltanának. A miniszterelnök szerint a lemondás szuverenitás kérdése. Aki a NAV működését megzavarja – akár azzal, hogy lemond vagy vádaskodik – az veszélyezteti az állam működését, hisz az állami bevételek beszedését akadályozhatja.

A kormányfő a Déli áramlat nevű gázvezeték nemzetközi bírálatáról azt mondta, az nyers magyar gazdasági érdek, az Északi áramlathoz hasonló beruházás, ezért kérdés, hogy, amit a németeknek szabad, miért nem szabad a magyaroknak.

Szerinte a devizahitelek ügyében a kormányzat elérte céljait, teljesítette ígéreteit. A terve az volt, hogy 1000 milliárd forintot irányít át a bankoktól az emberekhez. Arra a kérdésre, miért kötelező a devizahitelek forintosítása, a miniszterelnök azt válaszolta, ez egy komoly, elvi kérdés, amelyen a kormányzat sokat töprengett. A devizahitelek olyan komoly kísértést jelentenek, amelyek ellen valamiképpen tenni kell, igazából fogyasztóvédelmi szempontokat kell figyelembe venni, hogy a bankok, akarva, akaratlanul, ne foszthassák ki az ügyfeleket – mondta.

A kormány tárgyal külföldi kézben lévő bank, bankok megvásárlásáról. Orbán Viktor emlékeztetett, nemrég vásárolták vissza az MKB Bankot, de úgy látja, akár túl is teljesíthetik azt a kormányzati vállalást, amely szerint a magyar pénzügyi rendszerben a pénzintézetek több mint 50 százaléka magyar kézben lesz. “Könnyen lehet, hogy a 60 százalékot is elérjük vagy fölé megyünk.” Mint mondta: bár “meg kell vásárolni néhány bankot”, utána ezeket elérhetővé kell tenni magyar tulajdonosoknak. Arra a felvetésre, hogy a sajtóban a Budapest Bank neve forog, Orbán Viktor úgy reagált: semmilyen üzleti kérdést nem tud megerősíteni.

A boltok vasárnapi zárva tartásáról a kormányfő azt mondta, a magyarok „nagy fiúk”, ők döntik el, mit csinálnak vasárnap, de azt fontosnak tartja, hogy Ausztriában és Németországban is létezik hasonló szabályozás.

Olvasói sztorik