Belföld

Nyilvánosak a kitiltási botrány valószínűsíthető előzményei

Felkerült a kormány oldálra az a dokumentum, amelyről Magyar Levente mai sajtótájékoztatóján azt állította: semmilyen komolyan vehető adatot nem tartalmaz. Az angol nyelvű iratban mindössze egyetlen konkrét név szerepel: a zöld dosszié-botrányt kirobbantó Horváth Andrásé.

Ahogyan ma megírtuk: Magyar Levente gazdaságpolitikáért felelős államtitkár mai, az Országház előtt tartott sajtótájékoztatóján már bemutatta a most nyilvánosságra hozott dokumentumot. Az államtitkár elmondta: az összegzést múlt héten az amerikai külképviselet egy beosztott diplomatája adott át a tárcának “a kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt.”

Magyar Levente sajtótájékoztatóján leszögezte: még csütörtökön nyilvánosságra hozzák a szóban forgó dokumentumot, kiegészítő megjegyzéseikkel együtt. A dokumentum “formai komolytalanságát csak a tartalmi komolytalansága múlja felül” – jelentette ki. 

Az irat megtekinthető itt.

Az összegzés szerint az amerikaiak legkésőbb 2012 februárja óta állnak rendszeres kapcsolatban a magyar kormánnyal a korrupciós ügyek kapcsán, azonban kéréseik nem vezettek eredményre, hivatalos választ sem kaptak. A dokumentum megjegyzi: az ügyekről tényfeltáró újságíróktól, oknyomozó csoportoktól, belső szivárogtatóktól kaptak információkat.

A dokumentum szerint 2013 októberében a nemzeti dohányboltok, míg decemberben az amerikai cégek és Horváth András vádjai miatt vették fel a kapcsolatot a NAV illetékeseivel.

A NAV-val folytatott konzultációk témái között szerepeltek a mezőgazdasági áfacsalásokkal és a trafikrendszer átalakításával kapcsolatos aggályok, továbbá az is, hogy két amerikai agrárvállalat azt állította: évente több tízmillió dollárt veszítenek az áfacsalások miatt – fogalmaz az MTI. A dokumentum szerint a NAV képviselői nem adtak kielégítő választ a nagykövetség kérdéseire, amelyek arra is vonatkoztak, hogy Fidesz-közeli emberek és cégek jutottak-e trafikokhoz.

Idén januárban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselőivel tárgyalva a nagykövetség felvetette a mezőgazdasági áfacsalás, az intézményesült korrupció, a közérdekű bejelentők védelme és a külföldön folytatott korrupt üzelmekről szóló törvény (FCPA) be nem tartása miatti aggodalmait, de a tárcánál a dokumentum alapján úgy reagáltak, hogy forduljanak a NAV-hoz, a Belügyminisztériumhoz, illetve a rendőrséghez.

Később a NAV bűnügyi főigazgatóságának illetékeseivel találkoztak a nagykövetség munkatársai, ekkor ismét az amerikai vállalatok aggodalmai volt a téma, mire a NAV egyik tisztviselője azt mondta, hogy nem voltak hivatalos panaszok, így nem tudnak lépni az ügyben.

Idén júniusban a nagykövetség a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is beszámolt az áfacsalással kapcsolatos aggályairól, és szerintük a minisztérium megosztotta az intézményen belül az információt, de más visszajelzést nem kaptak.

Az utolsó dátum 2014 októbere, ekkor értesítették a Külügyminisztériumot a kitiltási ügyről.

A kormány jegyzeteiben leszögezi: a papírt ebben a formában – pecsét, aláírás és dátum nélkül – kapták meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik