Belföld

Orbán: Magyarország és Azerbajdzsán helyes irányban áll

A miniszterelnök szerint mi is és az ázsiai diktatúra is szerencsések vagyunk, politikai rendszereink egyértelmű politikai vezetést adnak. Azerbajdzsánban 1995 óta nem voltak tiszta választások.

Orbán Viktor kedden Budapesten, a magyar-azeri üzleti fórum megnyitóján kijelentette: Európában sokáig úgy gondolták, hogy az intézmények majd elvezetik a közösséget. A gazdasági válságban azonban kiderült, hogy vezetőkre van szükség. Mint mondta, szerencsések azok az országok, melyeknek olyan a politikai rendszerük, ami egyértelmű politikai vezetést ad az adott közösségnek. Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország – tette hozzá.

Magyarország és Azerbajdzsán egyaránt tiszteli a hagyományos értékeket, olyan országok, melyek nem engednek a kísértésnek és nem hagynak mindenből viccet csinálni – mondta Orbán. A családból nem lehet viccet csinálni, nem lehet kiforgatni, a nemzetekkel nem lehet viccelődni meg szórakozni – fejtette ki a miniszterelnök.

Magyarországon stabil a politikai rendszer, stabil a pénzrendszer, a bankrendszer, stabil a költségvetés, száguld az export, vagyis minden feltétel adott, hogy stabil hídfőállás legyen az európai uniós piac iránt érdeklődő, EU-n kívüli üzletemberek, így az azeri üzletemberek számára is – szögezte le Orbán.

Ilham Aliyev azeri elnök méltatta Magyarországot, amiért nemzeti érdekeit védi, a függetlenség és szuverenitás politikáját folytatja. Szerinte a rendkívül szilárd magyar-azeri politikai viszony lehetőséget teremt az üzleti együttműködés elmélyítésére. Szót ejtett egy 45 milliárd dolláros déli gázfolyosó kiépítéséről és egy Ázsiát Európával összekötő vasútvonal kivitelezéséről, amit 2015-ben kezdenének el.

Azerbajdzsánban 1995 óta nem voltak tiszta választások – áll az Amnesty International összefoglalójában. Az országban koholt vádak alapján börtönzik be a kormánnyal szemben kritikus személyeket, akikből erőszakkal kényszerítenek ki vallomást. Egy aktivistát azután börtönöztek be, hogy kritizálta, hogy az elnök lányának verse kötelező iskolai tananyag lett. Az ország erősen fertőzött korrupcióval, a nem engedélyezett vallási szertartásokat szigorúan büntetik. 2012-ben Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az addig nálunk fogva tartott Ramil Safarovot, aki baltával megölte örmény nemzetiségű szobatársát. Safarovot otthon hősként fogadták és azonnal szabadlábra helyezték, ami komoly nemzetközi diplomáciai botrányt robbantott ki.

Olvasói sztorik