Belföld

Rekordbüntetések Hódmezővásárhelyen

Több mint 350 aláírásgyűjtő ívet nem adtak le határidőre a csongrádi 4-es választókörzetben. Darabja 50 ezres büntetést ér.

37 jelölő szervezet, vagy párt kért sorszámozott aláírásgyűjtő íveket a Hódmezővásárhely központú, megyei 4-es választókörzetben. Ebből 21 jelölő adott le íveket, de csak 14-et vettek nyilvántartásba, így a szavazólapon 14 név szerepel majd.

Az ívek leadási határideje március 3. 16 óra volt. A helyi választási bizottság ennek elmulasztása miatt négy pártot sújtott pénzbüntetéssel.

Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt 125 ívet vitt el, de 124-et adott le, büntetésük : 50.750 Ft. A Szociáldemokraták Magyar Demokratikus Pártja 150 ívből 149-et adott le, szintén 50.750 Ft a büntetés.

A jelöltet végül a megyében nem állító Társadalmi Béke Párt, mely Nyíregyházán van bejegyezve és weboldaluk is van, 100 ívet kért ki, és egyet sem adott le időben. 5 millió 75 ezer forint a büntetésük.

Még ennél is durvább a Keresztény Magyarok Szövetsége, akik 250 ívet vittek el a választási irodáról, de egyet sem adtak le. Több mint 12 és fél millió forintra büntették őket. A pártról egyébként szinte semmit nem lehet találni a neten, van ugyan egy Facebook profiljuk, de attól sem lettünk okosabbak.

A büntetések ellen 3 napon belül lehet fellebbezni, vagy azokat a Magyar Államkincstárnál külön vezetett számlára kell befizetni 15 napon belül. Ezen túl a NAV fogja azt behajtani.

Dr. Korsós Ágnes főjegyző kérdésünkre elmondta, március 3-ig 3500 ajánlóívet hoztak vissza,  valamint hogy eddig két esetben döntött úgy az OEVB, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert feltehetően az ajánlóívek egy részében nem a névtulajdonostól származó aláírás vélelmezhető. Egy esetben pedig eljárást kezdeményezett az NVB-nél döntése helyességének megállapítása érdekében.

A közzétett határozatok nem jogerősek, mivel fellebbezhetnek ellenük, azok még változhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik