Belföld

Behavazódott az ország egy része

havazás (havazás, )
havazás (havazás, )

Intenzív havazás, latyakos, csúszós utak és viharos szél veszélyezteti a közlekedést.

Kapcsolódó cikkek

A Dunántúlon Tapolca, Kisbér, Tatabánya, Kiskőrös és Baja térségében havazik, intenzíven esik a hó Kápolnásnyék környékén, havas esőre kell számítania a közlekedőknek Kiskunhalas és Szeged környezetében – közölte az Útinform kora délután.

A Pest megyei Dobogókőn hétfő reggel óta 3-5 centiméternyi hó esett , ahol jelenleg is havazik. A helyi sícentrum vezetője szerint reggelre akár a 30-50 centimétert is elérheti.

A főutak burkolata latyakos Tatabányánál, vizes vagy nedves Veszprém, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében. Az M1-es autópálya Bicskénél sónedves, az M5-ös, M6-os, M60-as, valamint az M35-ös Hajdúböszörménynél, az M7-es Martonvásárnál, az M8-as Dunaújvárosnál és az M9-es Szekszárdnál vizes vagy nedves.

A Dunántúlon és a középső országrészben néhány helyen párás a levegő. Közepes, 100–300 méter a belátható útszakasz Tatabánya, valamint Kiskőrös környékén. Közepes vagy erős széllökésekre kell számítani az autósoknak a Dunántúlon, illetve Csongrád és Békés megyében. Viharos széllökéseket jelentettek Szombathely, Sárvár, Pápa, Csorna, Győr, Veszprém, Szántód és Harkány térségéből. Aki útnak akar indulni, mindenképp tájékozódjon az aktuális útviszonyokról.

A Mecsek havazódhat be leginkább

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre 13 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az erős szél miatt, ahol a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát. Eleinte többfelé, majd főként délen várható havazás, főleg a Mecsekben több centiméter hóréteg is kialakulhat, a Tiszántúlon kezdetben havas eső, eső is lehet. Az északnyugati, északi szél többfelé erős, a Dunántúl nagy részén és a Nyírségben gyakran viharos lesz. A hőmérséklet kora délután 2 és 5, késő este -1, +4 fok között várható – írja a met.hu hétfőre.

Nem volt zökkenőmentes a hókotrós teszt

A fővárosi közterületfenntartók éles gyakorlatot tartottak, azt vizsgálva, elég felkészültek-e a téli feladatokra. Találtak kisebb hibákat, de azt ígérik valóban élesben nem lesz baj.

Hó alatt Texas, Arizona, Kalifornia

Jeges utak, hóviharok, zimankó – nem a kaktuszos Új Mexikó, a sivatagos Arizona, a meleg Oklahoma tájaival szoktuk párosítani őket. Most azonban a délnyugati amerikai államokat jól megkínálta a tél, behavazódtak a kaktuszok, dideregtek a prérikutyák. A jeges utakat több helyen le kellett zárni, és az öt államban 13 halálos áldozatot is követelt a lassan kelet felé vonuló jeges időjárási áramlat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik