Belföld

Elakadt járművek, járhatatlan utak a Dunántúlon

Balesetek, vesztegelő kamionok és késések. Baranyában kt településre nem járnak a buszok.

13.16 – Korábban hazaengedik a gyerekeket az iskolákból Fejér megyében, hogy hazajutásuk biztonságos legyen – közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint egyeztetettek a járási hivatalvezetőkkel és javasolták a járási tankerületek igazgatóinak, hogy az általános és középiskolákban rövidített tanítási órákat tartsanak, és lehetőség szerint ebéd után engedjék haza a diákokat biztonságos hazajutásuk érdekében.

Hozzátette: javul az utak állapota Fejér megyében. A Magyar Közút tájékoztatása szerint az úthálózat sónedves, latyakos, helyenként – főként az alsóbbrendű útszakaszokon – havas, jégbordás. Az úthálózat síkosságmentesítését 27 munkagéppel folyamatosan végzi a közútkezelő.

12.48 – Vége a kamionstopnak a 82-es főúton – közölte az MTI-vel a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden délután.

Kálmán Gabriella tájékoztatása szerint továbbra sem engedik lehajtani az M1-es autópályáról a Szlovénia felé tartó kamionokat, a 81-es főút Győrből kivezető szakaszán pedig továbbra is érvényben van az intézkedés, hogy a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe ezt a főútvonalat.

11.19 – Kamion és személyautó karambolozott az M0-ás autóút M5-ös autópálya felé vezető szakaszán kedd délelőtt, a személygépkocsi vezetője súlyosan megsérült – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Kisdi Máté elmondta: az utánfutóval közlekedő személyautóba hátulról rohant bele a kamion. A gépkocsi súlyosan megsérült vezetőjét a tűzoltók szabadították ki azután, hogy az összeroncsolódott jármű ajtaját levágták. A sérült sofőrt a mentők kórházba szállították. Az érintett útszakasz Buda felé vezető oldalán forgalomkorlátozásra kell számítani.

9.53 – A télies útviszonyok ellenére a mentők mostanáig mindenhová eljutottak, a mentésben nem volt komolyabb fennakadás – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden délelőtt az MTI-nek.

A mentők esetszáma sem több a szokásosnál. Mivel az utakon csak lassabban lehet közlekedni, nem szaporodtak meg a közúti balesetek sem.

Vannak olyan területek, ahol meghosszabbodott a mentők kiérkezési ideje, mivel a nehezen járható utakon lassabban tudtak  megközelíteni egy-egy helyszínt, de mostanáig mindenhová eljutottak. A légi mentés időjárási feltételei viszont egyelőre nem mindenhol adottak, de ez az időjárási helyzet függvényében bármikor változhat – mondta Győrfi Pál.

9.34 – A 85-ös és a 86-os után már a 81-es útra sem térhetnek le a Szlovéniába tartó kamionok Győr-Moson-Sopron megyében az M1-es autópályáról – közölte az MTI-vel kedden reggel a megyei rendőr-főkapitányság sajtügyeletese.

Kálmán Gabriella elmondta, hogy a hóhelyzet miatt a 81-es főút Győrből kivezető szakaszán a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe ezt a főútvonalat.

7.00 – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, egyes térségekben a reggeli fagyok nyomán jeges, jégbordás szakaszokkal is találkozhatnak az autósok. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 26. kora reggeli összesítése alapján az ország túlnyomó részén téliesek az út- és látási viszonyok. A főutakon Baja térségében jégbordás szakaszokra kell számítani, az ország többi részén havas, letaposott havas, hókásás a főúthálózat. A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A kora reggeli állapot szerint országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Kedd, 6.41 – Országszerte havazás, illetve hófúvás veszélyezteti a közlekedést. Jelenleg két megye – Komárom-Esztergom és Békés – kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak.

A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Tiszántúl délkeleti, keleti részén vegyes halmazállapotú csapadék várható, de az ország jelentős részén folytatódik a havazás. Kedd éjfélig összesen általában újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A kevesebb hómennyiség az északi, északkeleti tájakon várható.

Emellett az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. A Jászság térségében a délelőtt még erős északkeleti szél erősebb hófúvást is eredményezhet. Főként Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye délkeleti részén kell készülni arra, hogy az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

18.00 – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 18.00 órai összesítése alapján az ország nagy részén havazik, már csak az északkeleti országrészben csapadékmentes az idő. A Dél-Dunántúlon átlagosan 5-6 centiméter a hó vastagsága, de Kaposvárnál reggel óta 15 centiméternyi friss hó hullott. Intenzíven havazik Zalában, Baranya és Somogy megyében, a Tiszántúlon pedig Berettyóújfalu, Gyomaendrőd és Hódmezővásárhely térségében, emiatt a látótávolság is lecsökkent ezekben a régiókban. A havazás nyomán a folyamatos hóekézés ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, hókásásak, vagyis a közlekedők télies útviszonyokra számíthatnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A 18 órai állapot szerint országosan közel 300 közutas munkagép dolgozik az utakon, de az intenzív havazás miatt lelassult a hó eltakarítása. A dunántúli területeken több térségben is kamionok akadtak el, ezért a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek nem közlekedhetnek a 65-ös, 66-os, 82-es és 83-as főút egy-egy szakaszán, továbbá az M1-es autópályáról a kamionok nem hajthatnak le a 85-ös és 86-os főutakra. Ezen kívül Somogy megye teljes területén érvényben van a nehézgépjármű forgalom korlátozása a havazás miatt.

(fotó: MTI)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

17.00 – Sopronban és Győrben is folyamatosan havazik.

16.54 – Baranyában a havazás, elakadt járművek, útlezárások nehezítik a közúti közlekedést hétfőn. A vasúti közlekedésben nincs jelentősebb fennakadás, de kisebb késések előfordulhatnak. A helyközi autóbuszok menetrend szerint, nagyobb késések nélkül járnak.

Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy Pécsen a Kénes utat lezárta a közútkezelő, és teljes útzár van érvényben Máza és Komló között egy kamion elakadása miatt. Hozzátette: szintén elakadt teherjárművek miatt haladhat csak fél pályán a forgalom a 6-os út 208-as kilométerszelvényénél a Tortyogó közelében, továbbá a 66-oson Oroszló külterületén.

(fotó: MTI)

A 66-os úton Sásd és Pécs között kamionstop van érvényben. Kővágótöttösön egy busz elakadt, a mentése még tart. A pécsi helyi járatú autóbuszok közül a 35-ös Dömörkapuig, a 36-os Bálics megállóig jár.

A katasztrófavédelem egységei délelőtt két közúti baleset helyszínére vonultak ki, valamint elakadt és árokba csúszott járműveket és utasokat mentettek. Az áram- és a gázellátás folyamatos a megyében.

15.05 – Szállingózik a hó a Kisalföldön is.

12.47 – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 25. 12.00 órai összesítése alapján a Dunántúlon Vas és Zala megyében, Tapolca és Veszprém környékén, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön esik vagy szállingózik a hó, intenzív havazást a társaság útellenőrei a Mecsekből jeleztek.

A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak, így a fő- és mellékutak általában nedvesek Vas, Tolna és Baranya megyében,  Baja közelében azonban már latyakosak, hókásásak, havasak. Többnyire szélcsend van, de Szekszárd és Tamási környékén, valamint a Duna-Tisza közén helyenként közepes erősségű szél fúj, hóátfúvásos vagy járhatatlan útszakaszra nem kell számítani a közlekedőknek, fennakadást sem jeleztek még az utakról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A társaság már gondoskodott arról, hogy szükség esetén rövid időn belül a saját munkagépein túl bérelhető munkagépeket is az utakra rendeljen a hóeltakarítási munkákra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, különösen, ha Baranya vagy Tolna megyében kelnének útra, mivel ezeken a területeken a délután folyamán hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki a várható viharos erejű széllökések miatt. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Korábban:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora reggel az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a kezdeti hószállingózás, gyenge havazás után már a délelőtti, déli óráktól délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődik. Keleten, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék várható havas eső, eső formájában, de főként este akár ónos vagy fagyott eső sem zárható ki.

Hétfő éjfélig a Dunától nyugatra több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat. A délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is leeshet, de a meteorológiai szolgálat szerint a hómennyiség becslése erősen bizonytalan.

Az estétől megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást. Mint írták, magasabb hóbuckák kialakulására főként Baranya és Tolna megye térségében lehet számítani.

Jelenleg Tolna és Baranya megyében a havazás mennyisége miatt elsőfokú, a várható erős hófúvás okán viszont már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Fejér, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére mind a havazás, mind a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége ezeken a területeken meghaladhatja a tíz centimétert. A friss hóval borított területeken pedig a szél hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten is készülni kell gyenge hófúvásra, emiatt ezeken a területeken is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi felhívásaiban mindenkitől azt kérte, hogy reggel indulás előtt tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról, továbbá figyeljék a hatóságok tájékoztatóit. Továbbá, hogy Tolna és Baranya megyében – ahol erős hófúvás várható – aki teheti, ne induljon útnak.

Hétfőn délnyugat felől egyre több helyen alakulhat ki havazás, délkeleten havas eső, eső. Erős lökések kísérhetik az északkeleti szelet, így helyenként hófúvás is kialakulhat. Hideg marad az idő, délután -5 és -2 fok között alakul a hőmérséklet Győrben – írja az Időkép időjárási portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik