Belföld

Tisztulhat a ködös Orbán-üzenet

diploma (diáktüntetés, diploma)
diploma (diáktüntetés, diploma)

Szerdán dönt a kormány arról, kik és milyen feltételekkel tanulhatnak jövőre ingyen egyetemen illetve főiskolán. Előtte a diákok „sztrájkolni fognak” , amiért begyűjthetnek pár igazolatlan órát.

A középiskolai diákok és egyetemisták hétfőn, a Humán Platform tüntetése után hirdettek szerdára általános sztrájkot, miután tüntettek az oktatási államtitkárság épülete előtt, majd a Magyar Rádióhoz vonultak, ahol elérték, hogy a hírekben elhangozzanak követeléseik.  A nap zárásaként „elfoglalták” a Színművészeti Egyetemet.

A Hallgatói Önkormányzatok kedden tárgyalt Balog Zoltán, miniszterrel, de nem értettek szót.

Felszállhat a köd

Orbán Viktor vasárnapi Facebook üzenete jócskán hagyott kérdéseket, állítólag a szerdai kormányülésen kiderülnek az eddig bizonytalan részletek.  Például az, hány pont kell majd az ingyenes egyetemi tanulmányokhoz, mely szakokon nem kell majd fizetni, mennyi idő alatt kell megszerezni a diplomát és mennyi ideig nem mehet külföldre dolgozni a támogatott hallgató?

A kormányüléssel  egyidőben a HÖOK vezetője ülősztrájkba kezd a Parlament előtt.

Nem is sztrájk a diáksztrájk

Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint inkább polgári engedetlenségnek számít, ha a diákok nem mennek iskolába. Ez viszont a hatalom kezét is köti a felelősségre vonáskor, legfeljebb néhány igazolatlan óra lehet a büntetésük.

„Sztrájkolni csak az tud, aki munkaviszonyban van” – mondta az Index megkeresésére Berki Erzsébet sztrájkszakértő a diákok szerdára meghirdetett általános sztrájkjáról „Felhívásuk inkább mozgósító erejű, semmint jogi nyilatkozat, de nem rónám fel nekik a pontatlan szóhasználatot” – mondta.

Az, ha nem mennek be az egyetemre vagy a középiskolába, szerinte inkább a polgári engedetlenség műfaja. Igaz, ezzel valóban megakadályozhatnak munkavállalókat a feladataik végzésében, hiszen ha nem mennek be az iskolába, a tanár nem tud órát adni.

Mivel a diáksztrájk nem is sztrájk, ez a hatalom fellépését is korlátozza. Ilyenkor nincs kötelező minimumszolgáltatás, se semmilyen más, a sztrájkokat szabályozó megkötés, amit a tiltakozókon számon lehetne kérni. Az oktatási törvény ugyan szankcionálja az igazolatlan mulasztást, de egyrészt egy egynapos akcióban nyolcnál több órát nem lehet mulasztani, másrészt az egyetemeken már vizsgaidőszak van.

Ugyan a vizsga elmulasztásának is vannak következményei, de lehet utóvizsgázni vagy akár halasztani is. És az sem elképzelhetetlen, hogy akinek szerdára van vizsgaidőpontja, az mégsem sztrájkol. „Lesznek úgyis elegen” – mondta Berki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik