Belföld

Ezt ígérte Orbán a diákoknak

Diaktuntetes(10)(960x640)(2).jpg (Diáktüntetés)
Diaktuntetes(10)(960x640)(2).jpg (Diáktüntetés)

A Facebook-oldalára feltöltött videóban üzent a kormányfő.

Orbán Viktor kora délután diákokkal folytatott eszmecserét egy népszerű fővárosi szórakozóhelyen. A diskurzust követően, 17:20 órakor egy videoüzenetet töltött fel a Facebook-oldalára, amelyben összegezte a levont következtetéseket.

„Hasznos volt a beszélgetés, mert néhány döntést meg tudunk hozni ez alapján” – hangsúlyozta Orbán, majd rátért a felsőoktatást érintő kérdésekre. Elmondása szerint jól látható, hogy egy egyszerű, átlátható szabályozásra van szükségünk, mert „olyan bonyolult a mostani rendszer, hogy csak bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot kelt a diákok körében. „Ezért nekünk egy új kormányzati előterjesztésre van szükségünk, amely összevonja és leegyszerűsíti a különböző kérdéseket, érthetővé is téve azokat” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök távozik a budapesti szórakozóhelyről, ahol diákokkal találkozott – Fotó: MTI

Hangsúlyozta: akik megkezdték a tanulmányaikat, azokat nem érinti semmilyen változás, a mostani egyetemisták a tavalyi feltételekkel fejezhetik be a tanulmányaikat.

„Úgy látom, hogy a diákok úgy gondolják, hogy a keretszámok valójában elzárják a lehetőséget előlük, szerintük nem teszik lehetővé az egyetemre való bekerülésüket, ezért el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert” –  jelentette ki a kormányfő.

Mint mondta, a felsőoktatási átalakítás elsősorban a középiskolásokat érinti elsősorban. „Világossá kell tenni a szabályozásban, hogy azok, akik tanulni akarnak Magyarországon, s elérik a tanuláshoz szükséges bekerülési és minőségi korlátokat, ez ma 240 pont a bekerülés tekintetében, elszántak, hogy tanuljanak, s itthon akarnak dolgozni, számukra – mindenféle eladósodás nélkül – továbbra is ingyenesnek kell lennie az oktatásnak.”

„Ez lehetséges, és a miniszter egy ilyen előterjesztést fog készíteni a jövő szerdai kormányülésre” – zárta videoüzenetét.

Gyurcsány beolvasott

A volt miniszterelnök ugyancsak a Facebook-oldalán reflektált a kormányfő bejelentésére. “Amit Orbán mond a felsőoktatásról, az a rögtönzések rögtönzésének rögtönzése. Tegnap még önfinanszírozó volt a felsőoktatás, ma állítólag ingyenes. A miniszterelnök nem egyszerűen kapkod, inkább csak dölöngél. Amerre a szél fújja. Az erőnek vége. Egy vidéki komika a színpadon…. Taps helyett meg megvetés… Hát így Mr. Prime Minister…” – áll Gyurcsány Ferenc posztjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik