Belföld

A Parlament elé ül a diákvezér

Szerdán tart békés ülősztrájkot az Országháznál a HÖOK elnöke. A szervezet egyúttal kérdést szegez minden politikushoz.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz egy kérdéssel: egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével.  Nagy Dávid, a szervezet elnöke közleményében azt írta: egyszerű választ várnak: igen vagy nem. A megkérdezettek és a választ is adók névsorát, valamint a kérdésre adott válaszukat nyilvánosságra hozzák, még a soron következő országgyűlési választások előtt. Ha egy képviselő nem válaszol, úgy neve mellett a “nem érdekli a felsőoktatás” megjegyzés szerepel majd.

A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: Neményi Máron/FN24

A HÖOK vezetője szerint a kormány jövő szerdán tárgyalja újra a drasztikus keretszám csökkentésről szóló előterjesztést. Az elnök az ülés kezdetével egy időben békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél. Az akció addig tart, míg nem kapnak tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról – közölte Nagy Dávid.

A kormány megoldja

Orbán Viktor tegnap Brüsszelben azt mondta: hétvégére „megoldja a kormány a felsőoktatási reformot”.

A jövő héten várhatóan még többen csatlakoznak majd a tiltakozó egyetemistákhoz és középiskolásokhoz. A miniszterelnök végleges felsőoktatási reformot ígér a hétvégére.

Hétfőn egyetemisták vonultak az utcára Budapesten az ingyenes egyetemi férőhelyek drasztikus csökkentése miatt, tegnap az ország több pontján voltak tüntetések, főként középiskolások tiltakoztak.

Videó a csütörtöki, fővárosi megmozdulásról:

Hétfőn folytatódik

A Hallgatói Hálózat (HaHa) jelezte, hogy hétfőn újabb akcióra készülnek, várhatóan még többen lesznek az utcán, mint eddig.  A Humán Platform tüntetésén a civil és a kulturális szférában, illetve az oktatásban dolgozók, valamint a tanulók is részt vesznek majd – a HaHa tájékoztatása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik