Belföld

Balog hiába emelte 40 ezerre a tétet

Diáktüntetés (Diáktüntetés)
Diáktüntetés (Diáktüntetés)

Nem hisznek a diákok az újabb ígéreteknek, így megszakadtak a tárgyalások a kormányzat és a hallgatók között. Az új ígéret: minimum 40 ezren tanulhatnak ingyen 2013-tól.

Minimum 40 ezer hallgató tanulhat a következő tanévtől teljes állami ösztöndíjjal – jelentette be Balog Zoltán kedden, a HÖOK-kal tartott egyeztetésen. Ez csaknem négyszerese a korábban kiszivárgott 10 480 támogatott helynek, és valamivel több a tavalyi keretnél is. Mivel nem keretszámokról van szó, hanem egyfajta bekerülési szint meghúzásáról, az is elképzelhetőp, hogy ennél is többen kezdhetik meg szeptembertől a tanulmányaikat.

A diákokat azonban most sem sikerült meggyőznie a kormányzatnak. Nem sokkal délután egy óra után a Hallgatói Hálózat a Facebookon az alábbi pár sort közölte:

„Most ért véget az egyeztetés a minisztériumban, a HÖOK elnökség mellett végül bent volt egy aktivistánk, aki azt jelentette, hogy az egésznek semmi értelme nem volt, Baloghék nem tudtak választ adni a kérdéseikre, nem láttak konkrét tervet vagy számokat, nem volt miről beszélni. Teljes káosz van a kormányzatban. Mi pedig holnap folytatjuk a tiltakozást!!!”


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Az egyeztetés után hasonlóan nyilatkozott Nagy Dávid is. A HÖOK elnöke is azt mondta, nem hisznek a kormány újabb ígéreteinek, mert semmilyen garanciát nem látnak a 40 ezres számra. A trágyalsáról úgy fogalmazott: kitérő, mellébeszélő monológot hallhattak, aminek sok esetben köze sem volt az adott kérdéshez. Eldöntött dolgokról nincs értelme tárgyalni – szögezte le -, ha van elmozdulás és belátás a kormány részéről, akkor folytatódhatnak az egyeztetések. A HÖOK elnöke elmondta, hogy a középiskolások szerdai demonstrációjához kapcsolódóan ülősztrájkot kezd a Parlamenttel szemben.

A humánerőforrás-miniszter szerint ők meghallották a diákok igényeit és eltörölték a keretszámokat, a hallgatók viszont nem hallják meg a kormányt. A miniszter úgy fogalmazott: az a benyomása, hogy vannak olyan külső tényezők, amelyek segítik a dákokat, hallgatókat abban, hogy ne is hallják, és megpróbálnak ebbe a párbeszédbe “beleállni”.

Arra a kérdésre, hogy miből fogják finanszírozni az eddiginél jóval több államilag támogatott hallgató tanulmányát, azt mondta, az a holnapi kormányülésen dől majd el. Továbbra is lesznek viszont olyan szakok, ahol nem lesz államilag finanszírozott hely. Így a jogász és a közgazdász képzésben sem – mondta el a tárcavezető.

Balog Zoltán azt mondta, a diákok és a kormány a követelt hat pontból csak egyetlen pontban nem ért egyet, a hallgatói szerződések kérdésében. Erről a héten még egyeztetnek. Mint mondta, Magyarország nem olyan gazdag ország, hogy külföldre képezzen szakembereket.

A hétfői tiltakozó akció után a hallgatók általános sztrájkot helyeztek kilátásba abban az esetben, ha nem teljesíti a kormány a követeléseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik