Belföld

Általános sztrájkot hirdettek a diákok

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten a tüntetők. A demonstrálók először az oktatási államtitkárság épülete előtt követelték a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, majd a Kossuth térre vonultak. A Magyar Rádióban beolvastatták a Hallgatói Hálózat hatpontos petícióját, végül hallgatói fórumot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A néhány száz főiskolai, egyetemi hallgató arról is döntött, csatlakoznak a szerdára tervezett budapesti “télirózsás forradalomhoz”, valamint arról, hogy hallgatói fórumot szerveznek szerdán délután a sztrájkhoz kapcsolódóan, illetve kedden megkeresik sztrájkjuk szándékával a középiskolák igazgatóit.

A fórum résztvevői Orbán Viktor miniszterelnöknek nyílt levelet írtak, melyben azt kérték: a felsőoktatási törvény módosítása előtt menjen el a hallgatói fórumukra, hogy tárgyaljanak a felsőoktatást érintő kérdésekről.

A hallgatók videoüzenetben is terjeszteni akarják követeléseiket. Ebben többek között az szerepel, hogy változást követelnek, a kormány új oktatási tervezetét nem fogadják el, és követelik a törvénymódosítás elnapolását. Megalapozott, szakmai döntést, nem “egy egy-két nap alatt összefércelt törvényvázlatot” akarnak. Ha követeléseik nem teljesülnek, akkor szerdán békés, általános sztrájkba kezdenek, és csatlakozásra hívnak minden szimpatizánst és érintettet.

Az eseményen felolvasták a hétfőn késő este megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum közleményét is, amely szerint a Magyar Rektori Konferencia elnöksége, a Hallgatói Hálózat (HaHa), az Oktatói Hálózat, a pedagógus szakszervezetek, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) támogatja a hallgatók által megfogalmazott hat pontot.

Ebben a hat pontban követelik a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, illetve azt, hogy az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a szegényebbeknek is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba. A tervek szerint Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter kedden egyeztet a HÖOK-kal. A tárgyalási időpontot a hallgatói szervezet javasolta csütörtökön.

A hétfői események részletes összefoglalóját itt találja!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik