Belföld

Pintérnél tiltakoztak a roma szervezetek

A szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozva a belügyminiszternek címzett, több mint kétezer ember által aláírt petíciót adott át az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat a belügyi tárca képviselőjének szerdán Budapesten.

Orvosok, tanárok, egyetemi hallgatók, munkások, nyugdíjasok tiltakoznak többek között a devecseri szélsőjobboldali provokáció és konfliktus, illetve az ahhoz kapcsolódó, tétlen rendőri magatartással szemben.

Setét Jenő, az Ide tartozunk! csoport vezetője a dokumentum átadása előtt a Belügyminisztérium épülete előtt újságíróknak azt mondta: a szólásszabadság nem egyenlő rasszista és fenyegető rigmusok skandálásával, a verbális és fizikai terrorizálással, a tüntetéshez való jog pedig mások otthonának megostromlásával, a fenyegető, garázda magatartással. Hozzátette: a kormányzó pártoknak és a demokratikus ellenzéknek „politikai kordont kell vonnia” a Jobbik köré, amely a kisebbségellenességre építve próbálja erősíteni táborát.

Kertész Lóránt, a Belügyminisztérium romaügyi referense vette át a petíciót Setét Jenőtől – tudta meg a Hír24 Sárközi Gábortól, a Roma Sajtó Központ igazgatójától. „Ugyanaz történt, mint az MTVA-nál, ismét romát küldtek ki, hogy átvegye a kéziratot – közölte Sárközi. – Hozzá vagyunk szokva ehhez a magatartáshoz, a Belügyminisztérium is előkereste az egyetlen roma munkatársát.” A Hálózat azt várja Pintértől, hogy a feltett kérdésekre mihamarabb válaszoljon.

Tényfeltárás indul

Arra a kérdésünkre, elégségesnek tartják-e, hogy tényfeltáró vizsgálatot rendelt el Hatala József országos rendőrfőkapitány a ceglédi ügy miatt, Setét úgy nyilatkozott, nem tartják elegendőnek. „Konkrét jogi intézkedésekre van szükség, nemcsak Cegléd, hanem Devecser ügyében is. Követeljük, hogy induljon eljárás a rendőri kordont megbontók ellen, a kővel dobálózók ellen, a rendőri mulasztás ellen, akik tétova magatartást mutattak” – tette hozzá.

Részlet a levélből

Belügyminiszter Úr!

A leghatározottabb tiltakozásomnak adok hangot amiatt, hogy a Jobbik és segédcsapatai, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Gárda, a törvényen kívüliségét és tagjai büntetett előéletét hirdető Betyársereg újra megszállta a magyarországi települések utcáit. Újra célba vette a cigány embereket és közösségeket.

Tiltakozom az ellen, hogy bárki a rendőrség feladatait elbitorolja és a magyar jogszabályokat semmisnek tekintse, mivel a rendfenntartás a rendőrség kizárólagos joga és kötelessége. Tiltakozom az ellen, hogy a kollektív bűnösség elvére hivatkozva a cigány emberek által lakott területeket, utcákat a szélsőjobb háborús övezetekké változtassa! Tiltakozom az ellen, hogy bárki — de jelen esetben a Jobbik — bármely magyar honfitársunk családját, lakhelyét ostrom alá vegye, hogy politikai céljai érdekében a magyar településeken felborítsa a helyi köznyugalmat, és elvesse a szembenállás, torzsalkodás és a faji elnyomás magvait.

A levél teljes szövege itt olvasható.

 

Megírtuk, a TASZ is Pintérhez fordult, mert szerintük is a rendőrség hibázott, amikor nem zavarta haza a gárdistákat Devecserből. A Jobbik mellett az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye támogatói vonultak fel a faluban, mert egy helyi azt állította, megfenyegették a cigányok, ami állítólag egy megromlott szomszédi viszony következménye volt.

A felvonulás alatt fejbe dobták a demonstrációt szervező Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselőt. Korábban ellentmondó hírek érkeztek a támadóról, köszönhetően Ferenczinek, aki először elismerte, hogy a sajátjai dobták fejbe, később úgy nyilatkozott, hogy a romák udvaráról repült felé a kő, majd a mentősöknek már azt mondta, fogalma sincs, ki dobta meg. Az ATV felvételeiből kiderült, egy piros pólós szélsőjobboldali tüntető hajította fejbe.

Hétvégén Ceglédet szállták meg a szélsőségesek. Akkor csaknem négyszázan gyűltek össze a városban. A romák bezárkóztak a házaikba, mintegy 70-80 rendőr zárta el őket az összegyűltektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik