Belföld

Szélsőségesek szállták meg Ceglédet

Magyar-Garda(210x140)(1).jpg (Magyar Gárda)
Magyar-Garda(210x140)(1).jpg (Magyar Gárda)

Nagyjából négyszázan gyűltek össze, a romák elmenekültek házaikból.

Becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai.

A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől – számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója. Atrocitás nem történt, az utcákban gyülekezők hajnali kettő körül szétszéledtek, de azt mondták, másnap folytatják demonstrációjukat.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) korábban közölte, hogy Cegléden és környékén fokozott rendőri jelenlét lesz a hosszú hétvégén, miután szombat este bejelentés érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányság ügyeletére arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport Cegléd belterületén félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A bejelentést követően néhány percen belül megérkeztek a helyszínre a rendőrök, de már nem találták ott a bejelentésekben szereplő csoport tagjait.

Mozgósítanak

Egy szélsőjobboldali portál péntek éjjel írt tudósítása szerint a Magyar Gárda egy ceglédi magánterületen tartózkodó csoportját felfegyverkezett roma emberek támadták meg, akik később a kiérkező rendőrökkel is összetűzésbe kerültek. A Pest Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője később cáfolta a lap minden állítását.

A Roma Sajtóközpont szerint a szélsőjobboldali portálokon péntek éjjel óta folyik a félkatonai szervezetek mozgósítása, és tudósítások szerint a Jobbikhoz közel álló egyik csoport egy tagja gáz-riasztó fegyvert is használt péntek éjszaka.

A romák félnek

Közös állásfoglalásban ítélte el tíz roma szervezet a Cegléden kialakult helyzetet. Hétfő hajnalban az MTI-nek eljuttatott állásfoglalásukban azt írták: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. “Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak, az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította” – írták.

A cigány szervezetek képviselői az Országos Rendőr-főkapitányság előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Arra kérik a cigányokat, “minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat és nyugalmukat, ne engedjenek a provokációnak”.

Hozzáteszik: elvárják, hogy az állam teljes határozottságával, a rendőrség pedig a törvény teljes szigorával járjon el a köznyugalmat, társadalmi békét és emberi méltóságot sértő megnyilvánulásokkal szemben. “Szolidárisak vagyunk a rendőrökkel, akiket munkájuk végzése során szintén megtámadtak a szélsőségesek” – írják.

Elvárják továbbá, hogy az állam “nemzetközi kötelezettségeinek tegyen eleget, és akadályozza meg a faji alapú erőszakot”.

Az állásfoglalást az Amenca Csoport, az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat, a XIII. kerületi RNÖ, a Roma Parlament, a Phralipe, az Új Szemlélet csoport, az Opre Roma Csoport, a Dzsáj Bhim Közösség, az MCDSZ XIII. kerületi tagszövetsége és a Mi Magunk – Saját Magunkért Egyesület írta alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik