Belföld

Félázsiai népség? Az LMP szerint Orbán megsértette a nemzetet

karácsony gergely (karácsony gergely, )
karácsony gergely (karácsony gergely, )

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki elnökségi ülésén elhangzott szavaival mélyen megsértette a magyar nemzetet. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes pénteken arról is beszélt, hogy az előzetes választási feliratkozás tervezett bevezetése elfogadhatatlan a demokraták számára.

A kormányfő a VOSZ csütörtöki, kibővített elnökségi ülésén „őszinte volt, és feltárta azt a társadalomképet, aminek a jegyében az elmúlt két évben kormányozta Magyarországot”” – közölte Karácsony Gergely.

Veszélyben a demokrácia?

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor a csütörtöki érdekegyeztetésen egyebek között azt mondta: „Az én filozófiám szerint az összefogás erő kérdése: ha van erő, van összefogás.” Másképp is lehet összefogást kovácsolni – például a skandinávoknál –, ám a magyarok erre szerinte képtelenek. „Az ilyen félázsiai származékoknál, mint mi, csak így megy. Itt mindenki okos, mindenki tudja, mindenkinek van jobb ötlete.” A demokráciáról szólva pedig úgy nyilatkozott, hogy az „egyelőre” jó, nem kell új politikai rendszer, de új gazdasági rendszer igen. „Reméljük, a Jóisten megsegít minket, és nem kell a demokrácia helyett új rendszert kitalálnunk és bevezetnünk.”

Karácsony Gergely szerint a miniszterelnök valójában elkezdett azon elmélkedni, hogy milyen feltételek kellenének ahhoz, hogy a demokrácia helyett egy másik politikai rendszert építsünk fel”. Hozzátette: Orbán mélyen megsértette a magyar nemzetet, mert olyan kifejezésekkel jellemezte a társadalmat, amelyek ellentétesek a valósággal. A kormányfőnek pontosan tudnia kellene, hogy Magyarország ezer éve, Szent István óta Európa része.

Ha igaz, hogy Magyarország egy félázsiai ország, az a leginkább úgy igaz, hogy „van egy európai típusú társadalmunk és egy ázsiai típusú filozófiát követő kormányunk” – jelentette ki a politikus.

„Hazugságon alapul az új választási elképzelés”

Az előzetes feliratkozáshoz kötött választás bevezetése az LMP szerint elfogadhatatlan a demokraták számára. A tervezett rendszer hazugságokon nyugszik. Nincsenek olyan nemzetközi példák, amelyek alátámasztanák a választási feliratkozást. Előzetes regisztráció csak azokban az országokban működik, ahol nem naprakész a népesség-nyilvántartás, Magyarországnak viszont ilyen problémája nincs. Ahol pedig alkalmazzák az előzetes regisztrációt, ott a választók ezt akár a választás napján is megtehetik – mondta a politikus.

Karácsony Gergely felhívta Orbán Viktor és Kósa Lajos figyelmét arra, hogy az alaptörvény szerint minden állampolgár egyenlő, ezért mindenkinek a szavazata egyforma súllyal esik latba, demokráciában nem lehet különbséget tenni a választópolgárok között.

Végül azt mondta, meglátásuk szerint az előzetes regisztráció nem az első és valószínűleg nem is az utolsó lépés afelé, hogy az „ázsiai despota politikáját követő Orbán Viktor valahogy mégiscsak hatalomban tudjon maradni a választópolgárok akarata ellenére”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik