Belföld

Matolcsy váltja Orbánt

matolcsy(960x640).jpg (matolcsy)
matolcsy(960x640).jpg (matolcsy)

Noha van két helyettese, a kormányfő szabadságával, kivárta a nemzetgazdasági miniszter visszatérését. Orbán Viktor közölte, hogy csak azok szerepelnek majd a választási névjegyzékben, akik regisztráltak.

Kapcsolódó cikkek

“Van rá esély, hogy hétfőtől már szabadságon vagyok” – mondta a miniszterelnökaz MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. – “Valószínűleg nyolcadikán tartunk kormányülést, mert egy ország nem lehet két és fél hétig kormány nélkül. Matolcsy György hazajön, így én elmehetek. Olyan most az európai gazdasági helyzet, hogy egyszerre mindketten nem lehetünk szabadságon” – fejtette ki.

Arról is beszámolt a miniszterelnök, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. A kormányfő közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki választani akar, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap. A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt – mondta.

Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják “zargatni” választási akciókkal, az nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni. A feliratkozás több hónapig tart majd, mindenki tudni fog róla, és könnyű lesz megoldani ezt a feladatot. Arra a felvetésre, hogy lesznek, akik elfelejtkeznek majd erről, a kormányfő azt mondta: azt gondolja, ha valaki az ország számára egyik legfontosabb döntésben részt kíván venni, akkor “annyit igazán megtehet”, hogy a maga részéről a szándékot jelzi. A feliratkozás alapján jóval a választások előtt tudni fogják, hogy a magyar választópolgárok hány százaléka dönt úgy, hogy részt vesz a szavazáson – tette hozzá.


Fotó: MTI / Beliczay László

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy erről szeptemberben, illetve az ősszel kezdődő parlamenti ülésszakon dönthet-e az Országgyűlés, azt mondta: határoznia kell erről a parlamentnek, mert úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen. A kormányfő arról is beszélt, hogy a külhoni magyarok esetében azért van szükség a feliratkozásra, hogy egyáltalán létrejöjjön a választói névjegyzék. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy ésszerű megoldásnak tartják a levélben történő szavazás általánossá tételét a magyar államhatáron kívül.

A kormányfő közölte azt is: meg fogják védeni a munkahelyeket és ennek a fedezete a tranzakciós adó. Hozzátette: ha valamiért ez így nem lehetséges, akkor másképpen oldják meg, de a célokból nem engednek. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy kéthetes konzultációsorozata alatt tárgyalópartnereitől alternatív megoldásokat, érdekes szakmai felvetéseket kapott, de a kormányzás irányának megváltoztatásáról szó sem volt.

A 2014-es választások kapcsán egy másik részletre is fény derült a Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen választójogról szóló pódiumbeszélgetésen. Ott Gulyás Gergely a Fidesz parlamenti képviselője fogalmazott úgy, hogy szerinte a határon túliak levélben szavazása tűnik a legjobb megoldásnak, de az elektronikus szavazás lehetőségét is vizsgálják. Szerinte azzal mindenki egyetért a Fidesz soraiban, hogy Magyarország külképviseletein a választójoggal rendelkező határon túli magyar állampolgároknak csak a töredéke szavazna.

Orbán és a Videoton

A miniszterelnök a Hír TV Rájátszás című műsorában beszélt arról, hogy két hét szabadságot tervez, mert “lemerültek az akkumulátorai”, s ezt az időt a családjával szeretné tölteni. Az olimpiára nem megy a kormányfő; mint mondta, Áder János államfővel abban maradtak, hogy az elnök utazik Londonba. Lapinformációk szerint egyelőre egy felcsúti nyaralás jelenti a biztos pontot a szabadsága idején, és a kormányfő – miként tegnap is – kilátogat a Videoton meccseire is. “A Videoton tegnap továbbjutott, meccsek lesznek, szép szabadság elé nézek” – fogalmazott a rádióinterjúban Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik