Belföld

Felesleges és drága Orbánék új ötlete

szavazas(210x140)(1).jpg (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazas(210x140)(1).jpg (szavaz, voks, urna, választás, )

A jelenlegi választói nyilvántartás jól működik, semmi nem indokolja az előzetes feliratkozás bevezetését, ami olcsó sem lenne.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a jelenlegi magyar választói nyilvántartás jól működik, az Orbán Viktor és Kósa Lajos által megszellőztetett elképzelés egyértelműen a Fidesz malmára próbálná meg hajtani a vizet. A siker azonban kétséges lehet.

Akár a Velencei Bizottság is ránk szállhat

Szükségtelen, értelmetlen, káros címmel írt bejegyzést a miniszterelnök és Kósa Lajos által is említett, a voksolás előfeltételéül szolgáló előzetes regisztrációról Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Alapítvány kurátora az alapítvány blogján. “Magyarországon most nehezíteni és szűkíteni akar a kormány, a mögöttesen meghúzódó politikai szándék pedig a választási részvétel korlátozása” – állítja a Bajnai Gordon nevével fémjelzett alapítvány blogján a szerző. A bejegyzés szerint az ilyen cenzus káros és felesleges is, mivel egy esetlegesen kialakuló leváltó hangulatot a regisztráció sem tud megakadályozni, „így az egész kezdeményezés célszerűtlen, drága, szükségtelen, a nemzetközi trendekkel ellentétes és a köztársaság demokratikus legitimációját romboló”. A bejegyzés szerint a feliratkozás pontos formájáról még nincs információ, lehet szó levélben történő eljárásról vagy pedig személyes, például jegyzői hivatali bejelentkezésről.

Szigetvári Viktor arról is ír, hogy az általános választások közötti négy évből két hónap híján mindig fel lehetne iratkozni, csak a választások előtti két hónapban nem. A feliratkozás elszalasztása pedig jogvesztéssel járna a határidő lejártával, aki lemarad, az nem szavazhatna. „A világban sokféle regisztrációs eljárás van. Döntően ott, ahol nincs egységes népességnyilvántartás, vagy ha van is, akkor a választási rendszer részletszabályai miatt az állandó lakhelyből nem következik evidensen a szavazás szándékolt helye, és ezt az állampolgárnak előzetesen deklarálnia kell” – állítja a Haza és Haladás kurátora. Hozzáteszi, hogy ha túl szigorú lesz az új szabályozás, akkor a Velencei Bizottság leginkább ebből az irányból emelhet kifogást az új magyarországi szabályozás ellen, de az Európai Emberi Jogi Bíróság is elmeszelheti az előzetes regisztrációt.

A Fidesz is pórul járhat, ha változik a széljárás

Aki kimarad, lemarad címmel írt bejegyzést a Political Capital választási reformmal foglalkozó blogján a mai fejleményekről László Róbert. A választási szakértő felveti, hogy a döntés hátterében az állhat, hogy a Fidesz jelenleg úgy véli: a bizonytalan pártpreferenciával rendelkező, politikailag inaktív választók távoltartásával növelni tudja saját esélyeit a soron következő választáson, ugyanakkor ebben továbbra sem mehet biztosra a párt. A választási szakértő szerint nincs kényszer, ami indokolná az előzetes regisztrációt, hiszen a Magyarországon élő állampolgárok nyilvántartásával sosem volt probléma: a névjegyzékeket mindig pontosan vezették, komolyan vehető panasz sosem volt erre. „A külföldön tartózkodó, de egyébként Magyarországon élő állampolgárok pedig 2004 óta sikeresen gyakorolhatják választójogukat. Nekik egyfajta regisztrációt már eddig is meg kellett tenniük: a magyarországi névjegyzékről át kellett kérni magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Továbbra sem látszik tehát, hogy a vélt pártpolitikai érdekeken kívül, mi indokolná, hogy minden magyar állampolgár előzetesen jelezze, hogy legelemibb jogával élni kíván.”

Kósa Lajos azt is elárulta, hogy „a választási rendszer módosításának egyik legfőbb gyakorlati mozgatórugója pedig az lehetett, hogy ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék el a következő választást”. László Róbert szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Fidesznek bejön a számítása: 2014-ig épp a korábbi kormánypárti szavazók válhatnak rezignálttá, míg a leváltó hangulat is felerősödhet addig, ami akár a kiábrándultakat is regisztrációra késztetheti.

A kéthónapos regisztrációs szünettel kapcsolatban szerinte fennáll a veszélye, hogy a 2015-ben regisztrálók nyugodtan hátradőlnek, mondván már elintézték a 2018-as kötelezettségüket, de ha elfelejtik tájékoztatni a választási irodát arról, hogy 2017-ben elköltöztek, elképzelhető, hogy mégsem fognak tudni 2018-ban szavazni. A jelenlegi rendszerben ezzel szemben a választási irodák automatikusan az új lakhely szerinti névjegyzékbe vezetik át a költöző állampolgárokat. Szerinte a Kósa Lajos és Orbán Viktor által citált nemzetközi példálózás sem állja meg a helyét, hiszen az említett országokban, például Franciaországban egészen másképp működik az előzetes regisztráció. „A világ demokráciái határozottan abba az irányba tartanak, hogy minél kevesebb erőfeszítésre kötelezzék állampolgáraikat, mivel pontosan tudják, hogy a magas választási részvétel a legjobb legitimáló tényező. Olyan demokratikus ország pedig egyáltalán nem létezik, ahol a jól működő népesség-nyilvántartás ellenére jogvesztő regisztrációhoz kötnék a választójogot” – írja László Róbert a valasztasirendszer.hu-n.

A szocialisták egyeztetést követelnek a választási előregisztrációról. Gyurcsányék szerint a miniszterelnök fél a népharagtól, ezért változtat a voksolás szabályain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik