Belföld

Nemzetközi normákat sérthet az egyházügyi törvény

A jogszabály felülvizsgálatát javasolja a Velencei Bizottság.

Az egyházügyi törvény felülvizsgálatát javasolja majd a Velencei Bizottság februárban Magyarországon járt delegációja a testület pénteki tárgyalásán – tudósít a Népszava. Mint írják, az Európa Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogászokból álló testület szakértői szerint – bár a vallásszabadság megfogalmazása és szemlélete megfelel a szokásos kereteknek – a jogszabály több szempontból sérti a nemzetközi normákat.

A delegáció jelentése alapján az egyházügyi törvény önkényes és túlzó feltételekhez köti a felekezetek elismerését – példaként említve az egyházzá nyilvánítási kérelmet megelőző hazai és nemzetközi működés minimális időtartamát –, így az elismerés pusztán politikai jellegű döntésként értelmezhető.

Azt is kifogásolták, hogy a jogszabály több száz, korábban törvényesen működő egyház jogállását szüntette meg. A törvény ráadásul diszkriminatív az el nem ismert vallásokkal és vallási közösségekkel szemben – utaltak az egyházként és a vallási egyesületként való működés eltérő feltételeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik