Belföld

Nyilvános az új közoktatási törvény vitaanyaga

Administrator
Administrator

2010. 12. 03. 20:00

Az általános iskolában ingyenes tankönyvellátást javasolnak. Az érettségi feltételéül hatvan óra önként választott társadalmi tevékenység végzését is előírnák.

Az új közoktatási törvény a szaktárca honlapján nyilvánosságra hozott vitaanyaga rögzíti, hogy az óvodák hároméves kortól fogadják a gyermekeket, s ötéves kortól kötelező az óvodai nevelésben részt venni. A gyermekek tankötelezettsége hatéves korban kezdődik, és 17 éves korukig tart.

Kitér arra is, hogy ingyenes a gyermekek számára az állam, az önkormányzatok és az egyházak által fenntartott óvodák, iskolák – valamint a helyi önkormányzati kötelező feladatellátásban részt vevő bármely iskola – látogatása a tankötelezettség végéig, illetve az érettségi vizsgáig. Ugyancsak ingyenes a második szakképzettség megszerzése, továbbá a pedagógiai szolgáltatások és szakszolgálatok igénybe vétele. A tankönyvek az általános iskolában ingyenesek, az iskola tulajdonát képezik.

A közoktatásban a nevelés-oktatás tartalmi egységét a Nemzeti alaptanterv biztosítja, amely egyúttal a központi kerettantervek és a helyi tantervek alapját is képezi. A vitaanyag rögzíti, hogy az általános iskola második év végétől a bizonyítványban a nevelőtestület osztályzatokkal fejezi ki a tanulmányi teljesítményt. Az évközi érdemjegyeket és az év végi osztályzatokat szóbeli vagy írásbeli szöveges értékelés kíséri. Az intézmény az osztályozás helyett dönthet a szöveges értékelés mellett.

Az általános iskolákban tilos felvételi vizsgát vagy felvételire előkészítő tanfolyamot szervezni és tartani. Sport- és művészeti tagozatokra a gyermekek felvétele alkalmassági vizsga letételéhez köthető. Azokban az érettségit adó középiskolákban, ahol az előző három év átlagában a jelentkezők száma meghaladja a felvehető létszámot, felvételi vizsga szervezhető. Az érettségin a tanuló magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, egy választható természettudományos tantárgy (biológia, fizika vagy kémia) és egy kötelezően választandó tantárgyakból ad számot a tudásáról.

Az érettségi megkezdésének feltétele a középiskolai bizonyítvány megszerzése, amelynek tartalmaznia kell, hogy a tanuló 60 óra önként választott társadalmi tevékenységet végzett az érettségire jelentkezésig. A 26. év betöltése után társadalmi tevékenység igazolása nélkül is lehet – költségtérítéses formában – érettségire jelentkezni. A hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban a két kötelező idegen nyelv mellett egy harmadik tanulása is kötelező. A nyolc évfolyamos gimnáziumban meg kell teremteni a feltételeket a negyedik idegen nyelv fakultatív tanulásához.

Az indítvány szerint a pedagógusnak joga, hogy bizonyos időközönként, támogatás mellett alkotói szabadságra menjen. A közeljövőben létre jönne a Pedagógus Kamara, amely a közoktatásban alkalmazott pedagógusok országos szintű szakmai véleményező, javaslattevő, és döntéshozó testülete lenne.

A javaslat szerint a közoktatási intézmények a 9-10-11. évfolyamok valamelyikén szervezik meg a határon túli kirándulásokat, amelyeknek pályázati támogatásakor előnyt élveznek a külhoni iskolával cserekapcsolatban álló hazai iskolák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.