Belföld

Molnár Csaba: politikai megrendelést teljesített az OVB

Az MSZP-s politikus szerint "Orbán Viktor diktátor módjára retteg attól, hogy kikérje a nép döntését" az új alkotmány ügyében.

Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció Platform alelnöke az Alkotmánybírságon támadja meg az Országos Választási Iroda (OVB) döntését, mert szerinte a testület politikai megrendelésre utasította el hétfőn az általa indítványozott országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.

A szocialista politikus szerdai közleményében leszögezte: az alkotmányról a népnek kell dönteni, még akkor is, ha ez Orbán Viktornak nem tetszik.

Emlékeztetett arra: az országos népi kezdeményezés a népszavazásnál kötetlenebb eszköz, ami arra irányul, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére és tárgyalja meg az abban foglaltakat. Az aláírásgyűjtő íven a következő mondat szerepelt: “Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új Alkotmányt – annak kihirdetése előtt – bocsássa népszavazásra”.

Molnár Csaba véleménye szerint mivel a népi kezdeményezésnek alkotmányosan a tartalmi korlátja csekély – szemben a népszavazással -, és hitelesítéséhez csupán az szükséges, hogy a kezdeményezés tárgya az Országgyűlés hatáskörébe tartozzon, ezért egyértelmű, hogy a testület elutasító döntése politikai megrendelésre született.

Úgy fogalmazott: ez olyan szánalmasra sikeredett, hogy a testület Fidesz által megválasztott tagjai még értelmes indoklást sem voltak képesek az elutasító döntésükhöz fűzni.

Az ellenzéki képviselő szavai szerint a Fidesz – sportnyelven szólva – időhúzásra játszik, és játékosai csak “alibiznek” az OVB-ben. “Érdeklődve várjuk az elutasító határozatot, hogy sikerül-e jogi indoklást összetákolni ennek a csapatnak, vagy jogi érvek híján nyelvészkedésbe fojtják ezt a kezdeményezést is” – tette hozzá.

Közölte, az OVB döntése ellen az Alkotmánybírósághoz (AB) fordulnak jogorvoslatért. Álláspontja szerint nem kétséges, hogy az AB-nek meg kell majd semmisítenie az OVB elutasító döntését.

Molnár Csaba úgy vélekedett: “a Fidesz volt kordonbontói és utcai harcosai most a parlamentben lázasan szónokolnak a néptől kapott felhatalmazásról”, miközben “a Fidesz vezetője diktátor módjára retteg attól, hogy kikérje a nép döntését”.

Hozzátette: a Fidesz az Alkotmánybíróság megregulázásával már bizonyította, hogy fél az akarnok kormányzás kritikájától. “Törvénykezésük vereségéről a szabálykönyv újraírásával hozták ki, hogy az mégis győzelem volt, ezért most rettegnek attól, hogy a saját szájízükre szabható alkotmányukról majd a nép mondja ki a végső szót” – írta a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik