Belföld

A Margit híd titkainak nyomában

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 10. 15. 15:55

Egy per eredményeként nyilvánosságra kerülhetnek a felújítás részletes adatai.

Az Index hírportál által indított per hétfőn kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, a jogi képviseletet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el.

A TASZ álláspontja szerint a híd felújítása közpénzen folyik, így itt nem alkalmazhatóak az üzleti titok szabályai, az adatok közérdekűek. “A Margit híd Konzorcium egy nagyon általános tájékoztatást elégségesnek gondol a közvélemény jogos kíváncsiságának kielégítéséhez. A közpénzekkel való rendelkezés átláthatóságát biztosító jogi szabályozás azonban sokkal több információhoz való hozzáférést enged meg, ezért indokolt a bírósági eljárás” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője.

Az Index először a Fővárosi Önkormányzathoz fordult a részletes pénzügyi adatokért, ám az önkormányzatnál arra hivatkoztak, hogy a negyedéves részszámlákon kívül más pénzügyi adatot nem kapnak. A részszámlákat az önkormányzat átadta, azzal a hozzáfűzéssel, hogy részletesebb pénzügyi adatokért a kivitelező konzorciumot kell keresni. Hozzátették, hogy a főváros átalánydíjas, fix összegű szerződést kötött a kivitelezővel, ezért nem kérhetnek és kaphatnak több pénzügyi adatot. A konzorcium azonban a kérés ellenére sem szolgáltatott ki adatokat – tájékoztatott pénteki közleményében a TASZ.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.