Belföld

Továbbra is szeretnénk vasárnap vásárolni

A magyarok 37 százaléka bezáratná az üzleteket, bevásárlóközpontokat vasárnap, miközben 58 százalék nem értene egyet azzal, ha a kereskedők számára megtiltanák, hogy ekkor is nyitva tartsanak – áll a Medián felmérésében.

A Medián adataiból kiderül, hogy az emberek 83 százaléka szokott legalábbis alkalmanként vásárolni valamit vasárnap is, sőt egyhatoduk a hét utolsó napjára időzíti a nagyobb vásárlásokat.

Azok közül, akiknek a szokásait egyáltalán nem érintené a nyitva tartás megtiltása, a többség (73 százalék) egyetértene a korlátozással. Ám csaknem minden tizedik válaszadó még azok közül is támogatja a vasárnapi zárva tartás kötelezővé tételét, akik egyébként éppen ekkor szokták bonyolítani a nagybevásárlást.

Bár júliusban a Kereszténydemokrata Néppárt tett javaslatot a kereskedelmi törvény módosítására (hogy a vasárnap végzett munkát a „társadalmilag feltétlenül szükséges mértékre” szorítsák vissza), a kezdeményezést éppenséggel kevesebben fogadják kedvezően az ellenzéki pártok táborában, mint a kormánypártokéban.

Ez a Medián kutatói szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy az ellenzéki pártok hívei körében lényegesen nagyobb a fiatal korosztályok aránya, mint a kormánypártokéban, és az ő életvitelükbe sokkal inkább magától értetődően beletartozik a vasárnapi vásárlás, mint az idősebbekébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik