Belföld

Távközlés – két cég lehet az úr

A nemzetközi befektetők a távközlés mindkét szegmensében – a vezetékes és a mobil kommunikáció piacán – is megjelentek már a tagjelölt országokban, igaz, valódi versenyről egyelőre csak az utóbbiban, illetve az üzleti kommunikáció terén lehet beszélni. A tanulmány szerint a vezetékes szolgáltatást nyújtó távközlési cégek pénzügyi kilátásai nem a legbiztatóbbak a térségben.

Ennek egyik oka, hogy az EU-tól eltérően a tagjelölt államokban a mobiltelefon egyértelműen alternatívaként jelentkezik a vezetékes telefonokhoz képest, így ebben a térségben sokan csak mobiltelefont használnak. Ebből is következik, hogy még a legjobban ellátott államokban, Magyarországon és Csehországban is csak 40 százalékos a telítettség a vezetékes piacon, ami messze az EU-szint alatt van.

Miközben a kilátások nem éppen kedvezőek, egyes szolgáltatók – mint például a Matáv – jelentősen növelték nyereségüket. További problémát jelent a vezetékes szolgáltatók számára az új árstruktúra kialakítása. Az olcsóbb belföldi hívásokat eddig a drága távolsági, de különösen a nemzetközi hívásokból szubvencionálták. Az alacsonyabb beszélgetési díjat újabban a havi előfizetési díjak emelésével próbálják ellensúlyozni, ami viszont kényes dolog, hiszen a költségek nagyobb részét az üzleti fogyasztókról a lakossági ügyfelekre hárítják át.

Az EU-csatlakozással tovább folytatódik majd a vezetékes telefonpiac korábban megkezdett liberalizációja – áll a tanulmányban, ami kiterjed majd a telefonszámok hordozhatóságának biztosítására, az olcsóbb telefonálást lehetővé tevő előhívószámok alkalmazására, vagy a helyi hálózatokhoz való hozzáférésre.

A McKinsey szakértői szerint a bővítéstől függetlenül több külföldi befektető (például a KPN) is a piacról való kivonulást fontolgatja, amellyel részben adósságterheit igyekszik csökkenteni, részben pedig stratégiai váltást készít elő. A Vivendi a lengyel piacról való kivonulást fontolgatja. Másfelől a Matávban és a lengyel TPSA-ban tulajdonrészt szerzett Deutsche Telekomnak és a France Telecomnak minden esélye megvan arra, hogy a térség meghatározó távközlési cégei legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik