Gazdaság

Állami marad a MÁV, de a Szerencsejátékot eladják

A MÁV Zrt. marad teljes állami tulajdonban, de a Magyar Villamos Művek 25 százaléka elvben tőzsdére vihető, s mégis megválnának a Szerencsejáték Zrt.-től – többek között ezt tartalmazza a hétfőn este, a Parlamentben elfogadott vagyontörvény, amely ellen több százan tüntettek az épület előtt. Lényeges változás az is, hogy az állami vagyont és a privatizációt más szervezeti keretek között irányítja, illetve felügyeli a kormány.

A június végén egyszer már elfogadott, az állami vagyonról szóló törvényről azért szavazott ismételten az Országgyűlés, mert azt Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a törvényhozásnak. A kormány annyiban módosított az előterjesztésen, hogy a létrehozandó Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét és hat további tagját az államfő nevezi majd ki, nem a kormányfő, ahogy az a korábbi változatban szerepelt. Nem változott ugyanakkor az a kitétel, amely a tanács tagjait hat évre helyezi hivatalba, s amit nem helyeselt Sólyom László, azzal érvelve, hogy az nem idomul az országgyűlési négyéves ciklusokhoz.

Új szervezetek

A legfontosabb változás, hogy az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja. A tanács a feladatait a Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság (NVK Zrt.) útján, annak ügyvezető szerveként látja el – tartalmazza a törvény. Az új szervezethez kerül az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-nél, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál és a Nemzeti Földalapnál lévő vagyon.

Az új szabályozást a következőkkel indokolja a vagyontörvény: „Az elérni kívánt általános cél, hogy javuljon az állami vagyonnal való gazdálkodás átláthatósága, hatékonysága, megteremtődjenek a feltételek az állami vagyon hosszú távú hasznosítása terén új, a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb megoldások alkalmazásához.”

Mi marad állami tulajdonban, s mi nem?

Az elfogadott törvény szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. részvényeinek 75 százaléka plusz egy részvény biztosan állami kézben marad, és ugyanennyi állami részesedést biztosan megtartanak a Magyar Postában is. Az MVM esetében úgy szól az indoklás, hogy a tőzsdére vitellel így kisbefektetők juthatnak hozzá a paketthez, míg a posta esetében a néhány év múlva esedékes liberalizációhoz kívánják felerősíteni a céget. Igaz ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferenc hétfői felszólalásában konzultációt javasolt a Magyar Posta jövőjével kapcsolatban.

Annyiban mindenképp meglepetést hozott a törvény, hogy szocialista részről korábban többször hangsúlyozták, hogy a posta és a Szerencsejáték Zrt. 100 százalékban állami kézben marad.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik