Élet-Stílus

Megduplázhatják a doppingolók eltiltását

A doppingvizsgálaton lebukott sportolók két éves eltiltás helyett a jövőben négy évre számíthatnak a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerdai közlése szerint.

Hétfő este jelentette be a Tour de France kerékpáros körversenyen harmadik helyen záró Bernhard Kohl volt csapatának menedzsere, hogy a 26 éves osztrák versenyző CERA-val, azaz eritropoetin (EPO) nevű vérdopping legújabb generációjával bukott meg. Kohl volt az idei viadalon a hetedik kerekes, akinek tiltott szert mutattak ki a mintáiban.

A sorozatos botrányokra reagálva az UCI elnöke bejelentette, hogy a jövőben szeretnék szigorúbban büntetni a lebukott versenyzőket. „Én személy szerint egy életre eltiltanám őket, de a UCI-nek is be kell tartania a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szabályzatában (World Anti-doping Code) foglaltakat” – nyilatkozta Pat McQuaid.

Utolsóként az osztrák Kohl bukott le a Touron (MTI/EPA)

Utolsóként az osztrák Kohl bukott le a Touron (MTI/EPA)

„Minden egyes esetben külön megvizsgáljuk, hogy milyen szankciókkal sújtsuk az adott versenyzőt” – mondta az ír sportvezető cyclingnews.com-nak adott interjúban.

„A world anti-doping code értelmében jelenleg maximum két évig nem versenyezhet a pozitív doppingtesztet produkáló kerekes, de jövőre már rugalmasabban büntethetünk, és akár négy évre is eltilthatjuk a vétkeseket” – nyilatkozta McQuaid.

Több pozitív teszt nem várható

Nem várható, hogy újabb doppingesetek kerülnek napvilágra az idei Tour de France kerékpáros körversennyel kapcsolatban. Ezt a L,Équipe című lap közölte a Francia Antidopping Ügynökségtől (AFLD) kapott információkra hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik