Tudomány

A koleszterinnél is jobban jelezheti a szívbetegség kockázatát ez a fehérje

Yuichiro Chino / Getty Images
Yuichiro Chino / Getty Images

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, Magyarországon ez felel a halálesetek közel feléért. Amióta a kutatók az 1950-es években először megállapították az összefüggést az étrend, a koleszterinszint és a szívbetegségek között, a szívbetegségek kockázatát nagyrészt a beteg koleszterinszintje alapján értékelték, amely egy szimpla vérvizsgálattal mérhető.

Az elmúlt két évtizedben felhalmozódott bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a C-reaktív protein (CRP) nevű biomarker – amely az alacsony fokú gyulladást jelzi – jobban képes előre jelezni a szívbetegségek kockázatát, mint a koleszterin. Ennek eredményeként 2025 szeptemberében az Amerikai Kardiológiai Kollégium új ajánlásokat tett közzé a C-reaktív protein szintjének szűrésére minden betegnél, természetesen a koleszterinszint mérése mellett, írja a Science Alert.

Mi a C-reaktív protein?

A C-reaktív proteint a máj termeli, mintegy válaszreakcióként fertőzésekre, szövetkárosodásra, krónikus gyulladásos állapotokra, például autoimmun betegségekre, valamint anyagcserezavarokra. Tehát ez lényegében a gyulladás – azaz az immunrendszer aktiválódásának – markere. A C-reaktív protein könnyen mérhető vérvizsgálattal az orvosi rendelőben.

Az alacsony C-reaktív protein szint – 1 milligramm/deciliter alatt – minimális gyulladást jelez a szervezetben. A 3 milligramm/deciliternél magasabb C-reaktív protein szint azonban már fokozott gyulladást és ezáltal a szívbetegség fokozott kockázatát jelzi. 

A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a C-reaktív protein jobb prediktív marker lehet a szívrohamok és a stroke esetében, mint az LDL-koleszterin, valamint egy másik, gyakran mért, genetikailag öröklődő biomarker, a lipoprotein(a).

Fontos figyelembe venni, hogy az életmód jelentősen befolyásolhatja a máj által termelt C-reaktív protein állapotát. Számos élelmiszer és tápanyag csökkentheti a C-reaktív protein szintjét, beleértve az olyan élelmiszerekből származó rostokat, mint a zöldségek, a diófélék és a magvak, valamint a bogyós gyümölcsök, az olívaolaj, a zöld tea, a chia mag és a lenmag vagy a bab. A fogyás és a testmozgás szintén csökkentheti a C-reaktív protein szintjét.

Kapcsolódó
Sok ezer forintért akarnak ránk sózni teljesen hatástalan vérnyomáscsökkentőket
Számos gyógyteát és természetes kivonatot tüntetnek fel hatékony vérnyomáscsökkentőként, valójában azonban nincs számottevő hatásuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik