Tudomány

Agyrák elleni oltást teszteltek embereken

Javier Zayas Photography / Getty Images
Javier Zayas Photography / Getty Images

Vakcinát készítettek a glioblasztóma, az agyrák legagresszívabb, leghalálosabb és leggyakoribb fajtája ellen – írj a Science Alert. Amint egy új tanulmányból kiderül, a személyre szabott oltóanyagot már négy emberen kipróbálták, akiknél sikeresen meg is hosszabbította a túlélést.

A készítmény funkciója az, hogy segítsen az immunrendszernek felismerni és kiiktatni a tumorokat. A glioblasztóma kezelésében nagy nehézséget jelent, hogy a tumor mikrokörnyezete elpusztítja azokat az immunsejteket, amelyek meg akarják támadni azt. Az oltás viszont „megtanítja” az immunrendszernek azt, hogyan kerülheti meg a mikrokörnyezetet és férhet hozzá a daganathoz.

A négy alany két vagy négy dózist kapott az oltóanyagból, amelyek gyors és jelentős immunműködést váltottak ki. A vakcina mellékhatásokat is okozott a pácienseknél, például hányingert, hidegrázást és enyhe lázat, ezek azonban egy-két napon belül elmúltak.

Az oltás hatékonyságán még a kutatók is megdöbbentek, akik számítottak arra, hogy ennyire gyorsan, ennyire erős immunműködést tud majd kiváltani.

A glioblasztómás betegeken jellemzően kemoterápiát, sugárkezelést és műtétet szoktak alkalmazni, de még ezek mellet is csak 6 hónapot élhetnek a betegség előrehaladása nélkül. Az új vakcinával beoltottak esetében viszont ez az idő 8-9 hónapra nőtt.

A forradalmi oltás ugyanazt az mRNS-technológiát alkalmazza, amelyért Karikó Katalin az orvostudományi Nobel-díjat kapta.

Kapcsolódó
Több száz emberen tesztelik a bőrrák elleni oltást
A szakértők szerint a forradalmi, mRNS-technológiát alkalmazó készítmény a jövőben akár a melanóma, a tüdő- és a veserák gyógyítására is képes lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik