Tudomány zöldövezet

Hatalmas pókfaj él ebben az elhagyatott bányában

Pete Rowbottom / Getty Images
Pete Rowbottom / Getty Images

A barlangok, bányák mélyén gyakran egészen extrém környezet alakul ki, a szélsőséges élőhelyekben pedig furcsábbnál furcsább fajok fejlődnek ki. Igaz ez a pókokra is.

Világszerte mintegy ezer barlangban vagy bányában élő pókfaj létezhet – írja az IFLScience. Az állatok megjelenése igen változatos, apró, de egészen nagy, látó, illetve vak élőlények is akadnak közöttük.

2013-ban a mexikói Déli-Alsó-Kalifornia állam egyik hegyvonulatában, egy elhagyott bányában, La Paz közelében fedeztek fel egy új pókfajt.

A kifejezetten méretes, softball-labda nagyságú ízeltlábú a Califorctenus cacachilensis nevet kapta.

A faj a rendkívül mérgező brazil vándorpókkal áll rokonságban.

„A külső váza szokatlanul nagy volt, és a szem mintázatából meg tudtam állapítani, hogy a pókok egy csoportjába, a Ctenidae családba tartozó vándorpókok egyike” – mondta Jim Berrian, a San Diegó-i Természettudományi Múzeum munkatársa 2017-ben, a faj tudományos leírását követően. Az állat mérete egészen szokatlan volt, hasonlóan nagy pókot korábban nem találtak a térségben.

2023 februárjában egy izraeli barlangban fedeztek fel hét új pókot, az egyes fajok az üreg más-más részein éltek. Az állatok látási képessége attól függött, hogy élőhelyükre mennyi fény jut be.

A barlangokban és bányákban előforduló pókoknak adott esetben komoly haszna is lehet az emberek számára. Egy 2019-es tanulmány alapján a grönlandi sarkvidéki farkaspókok jelezhetik a helyi bányák fémszennyezettségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik