Tudomány zöldövezet

Megtalálták a csúcsragadozót Románia pokoli barlangjában

A Fekete-tenger közelében fekvő romániai Movile-barlangban az élet nagyjából 5,5 millió éve fejlődik külön. A 20 méterrel a felszín alatt húzódó üreg meleg, elviselhetetlenül párás levegője alig tartalmaz oxigént, ugyanakkor az ember számára mérgező gázokkal van tele. A pokoli barlangban eddig 51 állatfajt azonosítottak, szakértők egy csoportja pedig most megtalálhatta a különleges ökoszisztéma csúcsragadozóját – írja a Live Science.

A Cryptops speleorex, azaz a barlang királya, egy mérgező százlábú.

Az állat csak 52 milliméter hosszú, de így is a legnagyobb ragadozó a barlangban.

Merten Snijders / Getty Images

A különleges környezet 1986-os felfedezése óta csak kevés szakértő merészkedett le az üregbe. A belépés után egy hosszú, keskeny és kanyargós alagút kezdődik, amely egy tóhoz vezet. Innen az utat víz alatt kell folytatni a vaksötét járatokon át, melyek különálló, száraz részekhez vezetnek.

A barlang 51 ízeltlábúja közül 34 a bolygón csak itt fordul elő. A most leírt százlábú barnás-sárgás, lábain pedig fűrészfogra emlékeztető kinövések találhatóak. Úgy tűnik, ez a ragadozó áll a helyi tápláléklánc csúcsán. A Varpu Vahtera, a Turkui Egyetem munkatársa vezette csapat úgy gondolja, hogy a faj évmilliók óta külön fejlődik a felszínen fellelhető rokonaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik