Tudomány zöldövezet

Egy fáról nézte végig a vemhes orangután, ahogy elpusztítják az otthonát

richcarey / Getty Images
richcarey / Getty Images

Egy vemhes, legyengült orangután esetével hívják fel a figyelmet a borneói erdőirtás következményeire – írja a Mirror. A Boon-Mee nevű nőstény egy magányos fáról nézte végig, ahogy buldózerekkel pusztítják el az otthonát, az egyed túl rémült és éhes volt ahhoz, hogy odébb álljon.

Indonéziában, Borneó és Szumátra szigetén az olajpálma-ültetvények terjedése katasztrofális hatást gyakorol a trópusi élőhelyekre.

Az erdőirtás közben ráadásul nagy számban gyilkolják a munkások a főemlősöket, sok kölyköt pedig elrabolnak, hogy eladják őket.

Boon-Mee-nek abból a szempontból szerencséje volt, hogy az ültetvény tulajdonosai jelentették esetét az angliai székhelyű International Animal Rescue (IAR) jótékonysági szervezetnek. A csoport szakemberei helyi erdészeti tisztekkel a helyszínre látogatva a nőstény mellett további három példányt is megtaláltak: Charanya és kölyke épp élelem után keresett, Kalaya pedig félig ájult állapotba került elő. Mivel utóbbi nőstény laktált, azt feltételezik, hogy nemrég született kicsinye, amely vagy elpusztult, vagy fogságba került.

Lis Key, az IAR munkatársa szerint szívszorító látni az állatok szörnyű állapotát, ahogy a pálmaolaj-ipar tönkreteszi élőhelyüket. „Sovány vigasz, hogy ezúttal a vállalat ahelyett, hogy elüldözte vagy megölte volna őket, helyesen cselekedett, és kapcsolatba lépett velünk” – tette hozzá.

Az egyedek közül Boon-Mee befogása volt a legnehezebb, mivel túl gyenge volt, hogy lemásszon a fáról. A csapat végül nyugtató és háló segítségével tudta elkapni. Az állatokat elszállították, kezelés alá vetették, és később egy másik helyszínen szabadon engedték.

A pálmaolaj iránti kereslet óriási, többek között élelmiszerek, bioüzemanyagok és kozmetikumok gyártására használják az alapanyagot. Az ültetvények terjeszkedése ugyanakkor súlyos hatást gyakorol az élővilágra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik