Tudomány zöldövezet

A klímaváltozás okozott hibridizációt egy fajnál

Noppawat Tom Charoensinphon / Getty Images
Noppawat Tom Charoensinphon / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján a lunda új, hibrid típusa fejlődött ki több mint száz évvel ezelőtt – írja az Insider. Hat generációval ezelőtt, 1910 körül a lunda három alfajából kettő elkezdett kereszteződni, valószínűleg azért, mert az egyik élőhelyét elkezdte átalakítani a klímaváltozás.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a három alfaj genetikai sokszínűsége csökkent az utóbbi évszázadban. Oliver Kersten, az Oslói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint ez ronthatja az állatok későbbi túlélési esélyét. A genetikai sokféleség mérséklődése többek között a szaporodási rátára hathat.

Mint Kersten kiemelte, hibridizációt már a sarkvidék más fajainál, köztük belugáknál is dokumentáltak, de ez az első alkalom, amikor nyomon tudták követni, hogyan változtak egy faj génjei a hibridizáció miatt. Genetika nélkül a kutatók talán soha nem tudták volna meg, hogy a lundák miként változnak környezetükre reagálva, mivel a különböző alfajok nagyon hasonlóan néznek ki.

A két érintett alfaj és utódjaik génjeinek vizsgálata ugyanakkor feltárta, hogy miként fejlődött ki az új, hibrid faj.

Az adatok alapján a három alfaj szétválása mintegy 40 ezer éve indulhatott, feltételezhetően akkor, amikor az Északi-sarkvidék jégborítása elkezdett széttöredezni. A folyamat következtében az Atlanti-óceán más-más szigetein rekedtek a madarak.

Nagyjából száz évvel az ipari forradalom kezdete után, 1910 környékén a sarkvidék legészakabbi populációja elindult déli irányba, találkozva a norvégiai Bjørnøya szigetén élő csoporttal. A kutatók azt feltételezik, hogy ennek hátterében az éghajlati átalakulás állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik