Tudomány

Ezért fontos, hogy napközben is aludjunk egy kicsit

Olga Rolenko / Getty Images
Olga Rolenko / Getty Images

Korábbi tudományos kutatások szerint nem biztos, hogy jót jelent, ha napközbeni hosszú időre lepihenünk, az ugyanis az Alzheimer-kór korai tünete lehet. Azóta több, ennek ellentmondó eredmény is napvilágot látott: egy friss, brit és uruguayi kutatók által végzett tanulmány szerint egy félórás szunyókálás segíthet megvédeni az agy egészségét az öregedés során, ez a gyakorlat ugyanis összefüggésbe hozható a nagyobb agytérfogattal – írja a Guardian.

Az eredmény azért is különösen érdekes, mert az agyzsugorodást korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az alvásproblémákkal.

A Sleep Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány során 35 ezer, 40 és 69 év közötti ember genetikai, életmódbeli és egészségügyi adatait elemezték. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy azok a genetikai variánsok, amelyek összefüggésbe hozhatók a napközbeni szunyókálással, hatással vannak-e az agy egészségére.

Az eredmény pedig azt mutatta, hogy azok agya, akik rendszeresen beiktatnak rövidebb pihenőket akár munka során, átlagosan 2,6–6,5 évvel fiatalabb, mint azoknak, akik nem állnak meg a nap folyamán. A kutatók ajánlása szerint legfeljebb 30 perces szunyókálás lehet hatékony az agy egészsége szempontjából. Megszokott módon persze a tudósok jelezték: a vizsgálat nem elég alapos, ezért a jövőben további kutatásokat kell majd végezni a témában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik