Élet-Stílus

Több millió embert átverve szerzett 175 millió dollárt a magát francia jósnőnek kiadó kanadai csaló

Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / AFP
Az amerikai posta, a USPS ládája a New York egyik ikonikus épülete, a magyarul Vasalóháznak becézett Flatiron Building előtt Manhattanben.
Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / AFP
Az amerikai posta, a USPS ládája a New York egyik ikonikus épülete, a magyarul Vasalóháznak becézett Flatiron Building előtt Manhattanben.
A több mint 20 éven át tartó átveréssorozatot egész olcsón megúszó kanadai csaló egy olyan nemzetközi hálózatban tevékenykedett, amely a 90-es években még hazánkban is megpróbálta értékesíteni a Franciaország legismertebb médiuma által megáldott talizmánokat.

Egy New York-i szövetségi bíróság 10 éves börtönbüntetésre ítélte azt a kanadai szélhámost, aki 20 éves tevékenysége alatt 1,3 millió embert vert át az Egyesült Államokban és Kanadában azzal, hogy egy híres francia médiumnak állította be magát. Akinek a nevében – megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért cserébe – személyre szabott jóslatokat tartalmazó leveleket ígért az idős és kiszolgáltatott áldozatainak. Anélkül, hogy az említett jós vagy ő maga valaha is találkozott volna velük.

Az 57 éves kanadai-francia kettős állampolgárságú csaló, Patrice Runner 1994 és 2014 között több mint 175 millió dolláros – azaz mai árfolyamon nagyjából 65 milliárd forintnak megfelelő – vagyonra tett szert az alapból is kétes hírnévnek örvendő francia jósnő, Maria Duval és egy másik francia médium – az állítólag korábban Duval személyi asszisztenseként is tevékenykedő Patrick Guerin – nevében különböző újságokban megjelentetett hirdetésekkel, illetve a potenciális áldozatoknak küldött névre szóló levelekkel.

Bár mai fejjel furcsának hathat, de az internet és az online vásárlás elterjedése előtt a postai úton történő közvetlen vásárlásra ösztönző, postaládákban landoló reklámok az Atlanti-óceán túlfelén és a világ más tájain is fontos hirdetési formának számítottak. (És egyes célcsoportok körében talán még mind a mai napig is annak számítanak.)

A valódi termékeket – például napszemüvegeket vagy kulcstartókat – értékesítő vállalkozások között azonban megjelentek a gyors fogyást ígérő csodaszerekkel, vagy akár személyre szabott jóslatokkal és horoszkóppal házaló csalók is.

Akik közül talán a legnagyobb hal a most elítélt kanadai csaló, és az ő fénykorában heti 7 ezer levelet kapó vállalkozásai voltak.

Brigitte Bardot kutyája

Mielőtt belemennénk abba, hogyan verte át kiszolgáltatott emberek millióit a szélhámosok hálózatának észak-amerikai leágazását irányító, a lehúzott pénzből aranyéletet élő, a fél világot beutazó Patrice Runner – akit csak 2020-ban tudtak letartóztatni Ibizán –, érdemes megismerni a történet másik főszereplőjét, a rejtélyes francia jósnőt, Maria Duvalt.

Sokáig az is kérdéses volt, hogy Maria Duval egyáltalán létezik-e.

Még azt is elképzelhetőnek tartották a hatóságok, hogy nem létező személyről van szó, amikor egy amerikai postai ellenőr 2014-ben rengeteg olyan levelet talált egy konténerbe kidobálva, amiket az áldozatok írtak Maria Duvalnak, és nyomozás indult az ügyben. De a CNN újságírói többéves nyomozás után 2016-ban bebizonyították, hogy a jósnő valós személy.

Igaz, eredetileg nem francia, és nem is nem ezen a néven született,

– hanem a fia elmondása alapján felvette a második férje nevét. A világ egyik legnagyobb csalássorozata mögött álló jósnő – akinek a nevével mintegy hatvanszor annyi áldozatot sikerült behálózni az Egyesült Államokban, mint a történelem legnagyobb piramisjátékosának tartott Bernie Madoffnak – Milánóban született 1937-ben, és Maria Carolina Gamba néven anyakönyvezték.

Duval azt állította, hogy a mágikus talizmánját, és az annak köszönhető látnoki képességeit is a nagybátyjától kapta, aki egy olasz pap volt.

Ezekkel a képességekkel 1977-ben ismerkedhetett meg a nyilvánosság, amikor egy francia riviérán élő fogorvos felesége váratlanul eltűnt, és a hatóságok nem tudták megtalálni. Az ekkor már Maria Duval néven, de még amatőr médiumként élő nő több újságban is olvasott a rejtélyes ügyről, és felajánlotta a segítségét. Amihez csupán annyit kért, hogy árulják el neki a feleség születési dátumát, és adjanak egy friss fotót róla, illetve egy térképet a környékről, ahol eltűnt.

Majd a térkép felé emelt egy ingát, és rámutatott a helyre, ahol aztán a mentőcsapatok meg is találták az eltűnt nőt.

Az ilyen és ehhez hasonló mutatványokkal pedig egy csapásra a bulvárlapok hasábjain találta magát. Svédországban például azt írták róla, „politikusok és üzletemberek állnak sorba nála, hogy többet tudjanak a jövőjükről”, és még a Vogue francia kiadása is a csodájára járt egyszer. Ő pedig a hírnevét kihasználva asztrológusnak állt, és több rádióműsor részére is készített horoszkópokat.

Állítása szerint egyszer még Brigitte Bardot eltűnt kutyáját is ő segített megtalálni látnoki képességeivel – persze utóbbi szerint ebből semmi nem volt igaz. Ráadásul a színésznő azt mondta az említett kutyáról, hogy sajnos már egy medencébe fulladva találták meg.

A CNN Maria Duval nyomába eredő újságírói – akik még egy könyvet is írtak a hihetetlen csalássorozatról – először 2016-ban próbálták felkeresni az akkor már évtizedek óta a délkelet-franciaországi kis faluban, Callasban található villájában élő jósnőt, de Duval nem akart beszélni velük.

A fia, Antoine Palfroy viszont hajlandó volt találkozni az amerikai újságírókkal, és azt mesélte nekik, hogy az édesanyja eladta a neve felhasználásának a jogát egy svájci üzletembernek még a 90-es évek elején. Az üzletember pedig eleinte csak asztrológiai táblázatokat árult a jósnő nevével, majd nem sokkal később már nemzetközi csalássorozatot kreált az álnevet használva.

Palfroy azt állította, hogy az édesanyja nagyon fel volt dúlva amiatt, hogy visszaélnek a nevével, de nem tehetett semmit, mert az általa aláírt szerződésekben megtiltották neki, hogy rosszat mondjon a nevét használó vállalkozásokról. Ráadásul ezek a szerződések azt is megkövetelik tőle, hogy különböző médiaeseményeken vegyen részt. „El kellett mennie Oroszországba és Japánba, hogy megmutassa az embereknek, hogy Maria Duval létezik, és nem csak egy név.”

2017-18 fordulóján aztán az amerikai rendőrök közreműködésével a francia hatóságok is ellátogattak a jósnő otthonába. A házkutatást követően már aztán az újságírókat is hajlandó volt fogadni a jósnő. De a beteg és idős asszony a fia elmondása alapján 2010-ben stroke-ot kapott, és ekkor már évek óta demens is volt. Így azt sajnos már nem tudták kideríteni, hogy a csalásokból nagy valószínűséggel jutalékot kapó látnok pontosan mennyi pénzt is kaszált a kamulevelekkel.

És azzal kapcsolatban sem lett tisztább a kép, hogy a nevével átvert nyugdíjasokhoz hasonlóan Duval is egy idős korára kiszolgáltatott helyzetbe kerülő áldozat volt-e, ahogy a fia mondta, vagy aktív szerepe volt-e az átverésben.

Maria Duval életét olyannyira homály fedi, hogy abban sem lehetünk biztosak, hogy még életben van-e egyáltalán. A magyar és a francia nyelvű Wikipédia-szócikkek szerint ugyanis 2021-ben elhunyt, az angol nyelvű oldalon viszont semmi ilyesmit nem írnak.

Még hazánkban is bevetették a francia jósnőt

Egy ingyenes ajánlat, mely hihetetlen, de mégis igaz.

»Elegem van abból, hogy azt látom, bizonyos emberek mindent megkapnak az élettől, amit csak kívánnak, míg a többiek napról napra rákényszerülnek, hogy mindenért megküzdjenek« mondja a híres látnok, MARIA DUVAL.

Ezért határozta el, hogy ingyen megajándékozza talizmánjával azt az első 500 embert, aki 1992. június 6. éjfél előtt visszaküldi a következő oldal alján található szelvényt. A talizmán – mint azt tapasztalni fogja – meghozza Önnek a jólétet, a szerencsét és kivételes hatalomhoz segíti majd az életben

– kezdődik a Reform nevű hetilapban megjelent kétoldalas hirdetés, ami alapján a francia jósnőre épülő nemzetközi csalássorozat részeként a szélhámosok még Magyarországon is próbálkoztak.

Reform, 1992. április 16. (5. évfolyam, 16. szám) / Arcanum Digitális Tudománytár A francia fenomén talizmánjait népszerűsítő hirdetés a horoszkóp és egy legendás Greaven-huszároktól eredeztetett potencianövelő krém reklámja között kapott helyet.

A magyarországi csalók módszere az volt a korszak vezető bulvárlapja, a Mai Nap egyik olvasója szerint, hogy a szerencsetalizmán elküldését követően egy Duvalnak tulajdonított horoszkóppal is meglepték a hirdetéseknek bedőlő embereket.

Amiben az volt az igazi meglepetés, hogy a talizmánt igénylőknek utánvéttel kellett volna kifizetniük a csillagjegy alapú jövendölést rejtő leveleket.

A bulvárlapban leírtak alapján a csalók nagyon elhivatottak lehettek, hiszen még a TVR-hétben, a rádiók és tévék műsorrendje között is reklámozták Duval talizmánjait.

De a hirdetésekben szereplő Top Trading Hungary Kft. – ami közben olyan könyvekkel gazdagította a magyar önsegítő és ezoterikus irodalmat, mint a Nostradamus kiadatlan jövendölései, a Maradjon otthon és gazdagodjon meg!, a Hogyan szoktam le 5 nap alatt a dohányzásról vagy a Szép keblet 30 nap alatt – idővel a Gazdasági Versenyhivatal látókörébe került, majd 2003-ban meg is szűnt.

26 éven át aranyélete volt a kanadai csalónak

Bár Magyarországon viszonylag hamar véget vetettek a hatóságok a Maria Duval nevére alapozott csalásoknak, a világ többi részén évtizedeken át zavartalanul működhetett a – CNN tényfeltáró újságírói szerint végső soron svájci és monacói cégekhez visszavezethető –nemzetközi szélhámoshálózat, ami a Patrice Runner ellen hozott ítélet alapján csak Észak-Amerikában 1,3 millió embert vert át. (És akkor a japán, orosz, ausztrál, belga, holland és norvég – és még ki tudja hány különböző országból származó – áldozatokról még nem is beszéltünk.)

Az amerikai csalássorozat főszereplője, Patrice Runner a letartóztatása után több interjút is adott a kanadai The Walrus című magazinnak. A beszélgetések alapján készített cikkből pedig a történet hozzá kapcsolódó szálait is megismerhetjük.


A most 57 éves Patrice Runner saját bevallása szerint szegény körülmények között nőtt fel, az anyja egyedül nevelte, és már gyerekként az volt minden vágya, hogy gazdag lehessen. Ezért az egyetem alatt elkezdett üzletelni, de 1994-ig csak napszemüvegekkel, kamerákkal és hasonló tárgyakkal házalt a névre szóló levelek formájában feladott hirdetéseiben – szóval a fent idézett magyar hirdetés megjelenése idején még semmi köze nem volt Maria Duvalhoz.

Azonban 1994-ben egy franciaországi utazása alkalmával sikerült felkeresnie a jósnőt, aki neki is aláírt egy papírt, ami feljogosította arra, hogy használhassa a nevét és a képmását az Egyesült Államokban és Kanadában.

Majd ezt követően Runner a jósnő és más médiumok nevét is felhasználva elkezdte személyre szabott levelekkel bombázni azokat a potenciális áldozatait, akiknek megszerezte az adatait más hasonló, csomagküldésben utazó cégektől. Így nemcsak a címzettek nevét, hanem adott esetben a születési dátumát – és egyben a horoszkópját is – tudta.

De az egyenüzenetek személyre szabása itt nem állt meg: ugyanis a hitelesség látszatának megteremtése érdekében sokszor még kávéfoltokat is raktak a levelekre, amik gyakran úgy voltak kinyomtatva, mintha személyesen Maria Duval írta volna őket kézzel.

Patrice Runner az elkövetkezendő 26 évben a gyanútlan áldozatoktól kicsalt dollármilliókból beutazta az egész világot a családjával, miközben a csalásokat lebonyolító cégek napi ügymenetét az alkalmazottjai intézték.

De a rendszerbe épített súlyos hiba miatt végül kibukott a bonyolult céghálóval és különböző trükkökkel leplezett nagy árverés – melynek keretében a Maria Duval nevében írt leveleket kanadai alvállalkozók nyomtatták ki, majd teherautóval az Egyesült Államokba szállították, és ott adták fel őket, a válaszleveleknek szánt borítékokat pedig egy másik cég New York-i postafiókjának címével látták el.

Majdnem megúszták

A nyerő lottószámokért, szerencsehozó talizmánokért és személyre szabott jóslatokért cserébe a csalók nemcsak pénzt kértek az áldozatoktól, hanem személyes tárgyakat is – például fotókat vagy levágott hajtincseket –, amikre a leveleik alapján Duval „személyes energiaolvasásához” volt szükség. De a bankjegyekkel és csekkekkel ellentétben ezeket a személyes tárgyakat nem vették ki a borítékokból, mielőtt a kukába dobták volna őket.

A gépezet egészen addig olajozottan működött, amíg 2014-ben egy postai ellenőr felfedezett egy jó nagy adag Duvalnak írt, személyes tárgyakkal ellátott levelet egy kukában, ami után a hatóságok nyomozni kezdtek. A Runnerhez köthető cégeknek még ebben az évben megtiltották, hogy névre szóló levelekben hirdessék a szolgáltatásaikat, 2016-ban pedig a működésüket is felfüggesztették. Azonban a szálakat a háttérből mozgató csalót csak évekkel később tudták elkapni.

2018-ban a csalássorozatot végrehajtó amerikai és kanadai cégek több vezetője is beismerő vallomást tett, ami után Runner ellen is elfogatóparancsot adtak ki. A kanadai csalót végül 2020-ban tartóztatták le. Az ekkor megjelent hírek szerint 18 különböző bűncselekménnyel vádolták meg, és ha akkor minden vádpontban bűnösnek találják, akár összesen 360 évnyi börtönre is ítélhették volna – ami a vádpontonként kiszabható maximum 20 éves börtönbüntetések összeadásából jött volna ki. De végül annak ellenére, hogy nem ismerte be a bűneit, egész olcsón megúszta.

Lehet, hogy ez nem erkölcsös, lehet, hogy baromság. De ez nem jelenti azt, hogy csalásról van szó

– mondta a letartóztatása után adott interjúk egyikében a kanadai csaló, aki meg van róla győződve, hogy a névre szóló leveleken alapuló vállalkozásai semmi törvénytelent nem csináltak.

A tárgyalásán az ügyvédje is hasonlóan védekezett – az ítéletből kiindulva egész jó munkát végzett. Az összesen 14 vádpontban bűnösnek talált Patrice Runnert ugyanis a maximálisan kiszabható 280 év helyett csupán 10 év börtönbüntetésre ítélték, amit még az amerikai posta egyik vezető ellenőre is úgy értékelt, hogy „megfelelő büntetés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik