Tudomány

Kiderült, mit rejtenek a lezárt, ősi koporsók

Heritage Images / Getty Images
Heritage Images / Getty Images

Kiderült, mit rejtenek az egyiptomi rézkoporsók, amelyek több mint 2500 éve lezárva állnak – írja az IFLScience. A szarkofágokat nem nyitották fel, viszont egy új digitális képalkotó eljárásnak köszönhetően enélkül is sikerült a szakértőknek beléjük pillantaniuk.

A képeken jól látszik, hogy a koporsókban mumifikált, vászonba tekert hüllők fekszenek. A kutatók számára egyelőre rejtély, miért mumifikálták és helyezték díszes szarkofágokba ezeket az állatokat.

A szakértők összesen hat koporsót vizsgáltak meg, közülük négynek a tetején gyík, illetve angolna szobrok találhatóak, a maradék kettőn pedig egy különös lény díszeleg, amelynek teste részben angolnáé, részben kobráé, feje pedig emberi.

Már korábban is ismeretes volt, hogy az ókori egyiptomiak gyakran mumifikáltak állatokat. Az egyiptomi régészeti lelőhelyeken rengetek állatmúmiát fedeztek fel az évek alatt, köztük kutyákat, macskákat, páviánokat, oroszlánokat, lovakat, kecskéket, kígyókat, madarakat és krokodilokat is.

Biztosan senki nem tudja, miért csinálták ezt, az azonban bizonyos, hogy az ókori egyiptomi kultúrában nagy szerepe volt az állatoknak. Egyesek szerint áldozatként mutatták be őket, mások szerint az istenek megtestesülésének tarthatták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik