Tudomány

Itt van a legnagyobb esély a világvége túlélésére

Egy tanulmány szerint Ausztráliában és Új-Zélandon lenne az embereknek a legnagyobb esélye túlélni egy esetleges apokaliptikus katasztrófát, illetve újjáépíteni az összeomlott civilizációt – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A kutatók továbbá Izlandot, a Salamon-szigeteket és Vanuatut nevezték meg olyan helyekként, ahol egy esetleges atomcsapás, pusztító vulkánkitörés vagy aszteroidabecsapódás után az ember leginkább képes lenne élelmiszert előállítani, valamint elkerülni, hogy a civilizáció az ipari forradalom előtti szintre zuhanjon vissza.

Még a legdrámaibb katasztrófák esetén is lehet azzal számolni, hogy egy-egy maréknyi túlélő maradna a Földön, és a legjobb esélyekkel a legalkalmazkodóbb országokba indulnának.A tanulmány szerzői 38 szigetországot hasonlítottak össze tizenhárom olyan szempontot figyelembe véve, amelyek alapján megjósolható, mennyire lehet ott sikeres a túlélés egy apokalipszis után. Megvizsgálták többek között az élelmiszer-termeléshez szükséges adottságokat, a rendelkezésre álló energiaforrásokat, az ipari gyártáshoz elengedhetetlen körülményeket, és hogy milyen hatással lehet egy katasztrófa az éghajlatra. A tizenhárom szempont összegzése alapján a potenciálisan legsikeresebb túlélő helyek listájának élén Ausztrália és Új-Zéland végzett.

Peter Zelei Images / Getty Images

Ausztráliának hatalmasak az élelmiszerkészletei, szükség esetén több tízmillió újabb ember ellátását tudnák biztosítani. Emellett jók az infrastrukturális feltételek, bőségesek az energiaforrások, remek az egészségügyi ellátás és magas a védelmi költségvetés. Egy valami szól csak Ausztrália ellen: mivel igen szoros katonai kapcsolatokat ápol Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal, nagyobb eséllyel válhat maga is egy esetleges atomtámadás célpontjává.

Új-Zéland viszont teljesen atommentes, éghajlata pedig rugalmasan tudna reagálni a globális hőmérséklet hirtelen csökkenése esetén is. A számítások szerint Új-Zélandon elegendő élelmiszer állna rendelkezésre még akkor is, ha egy elhúzódó nukleáris tél miatt 61 százalékkal csökkenne a mezőgazdasági termelés. Ugyanakkor hátrányos az ország számára, hogy nincs saját kőolajfinomító kapacitása, erősen függ a dízel, a növényvédőszerek és a mezőgazdasági gépek importjától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik