Tudomány

Személyként ismertek el egy spanyolországi lagúnát, mostantól perelhetnek a nevében

Nico De Pasquale Photography / Getty Images
Nico De Pasquale Photography / Getty Images

Személlyé nyilvánította a madridi Szenátus a délkelet-spanyolországi Mar Menor lagúnát – írja az IFLScience.

Ez azt jelenti, hogy immár jogi lépéseket lehet tenni a veszélyeztetett ökoszisztéma nevében a szennyezők ellen.

Ez az első alkalom Európában, amikor ilyen típusú jogokkal ruháznak fel egy természeti helyszínt. Korábban több mint 640 ezer spanyol írta alá azt a petíciót, amelyben a lagúna emberként való kezelését kérték.

A Mar Menor a kontinens legnagyobb sós vizű lagúnája. A víztömeg élővilága az utóbbi időkben súlyos károkat szenvedett a közeli gazdaságokból beszivárgó szennyezés miatt. A beáramló műtrágya például ismétlődő algavirágzásokat idézett elő, ami oxigénhiányos állapothoz és tömeges pusztulásokhoz vezetett.

A folyamat miatt a lagúnából gyakorlatilag teljesen eltűnt az Atrina fragilis kagylófaj, de más állatok, így a csikóhalak, a rákok és az angolnák is komoly veszteségeket szenvedtek. A nagy arányban turizmusból élő helyiek azt követően döntöttek a védelmi lépés mellett, hogy tömegesen sodródtak partra haltetemek a térségben.

Kapcsolódó
Tonnaszámra pusztulnak a halak Spanyolországnál
A jelenség hátterében a műtrágyák okozta szennyezés állhat.

A polgári kezdeményezés egy 1600 négyzetkilométeres területet érint, amely a lagúna mellett a környező partokat is magába foglalja. Az új törvényjavaslatot 230 szenátor támogatta, és csupán három ellenezte. A szélsőjobboldali Vox párt volt az egyetlen csoport, amely vétózva akarta ellenezni a tervezetet, a kérést végül elutasították.

A döntés értelmében hivatalosan elismerték a Mar Menor létezéshez, természetes fejlődéshez és helyreállításhoz fűződő jogát. A helyszín gyámja egy bizottság lesz, amelynek képviselnie kell a lagúna érdekeit. A bizottság beperelheti azokat, akik veszélyeztetik a Mar Menor alapvető jogait, és egyéb lépéseket is tehet a lagúna nevében.

Spanyolországban évek óta küzdenek a Mar Menor megóvásáért, az új döntés fordulatot hozhat a védelmében. Európában ilyen jogszabály még nem született, máshol viszont elfogadtak már hasonló törvényeket, Új-Zéland például 2017-ben adott jogokat a Whanganui folyónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik