Tudomány koronavírus

Egyre kevesebb az oltásellenes világszerte

Zabed Hasnain Chowdhury / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Zabed Hasnain Chowdhury / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy friss tanulmány szerint a koronavírus-vakcinák elfogadottsága globálisan lassan, de biztosan növekszik – írja a Study Finds. Egy nemzetközi kutatócsapat megállapította, hogy 2020 és 2021 között 3,7 százalékkal nőtt a COVID-19 elleni oltás elfogadottsága. Az eredmények egy 23 országot érintő, több mint 23 000 ember bevonásával készült, 2021 júniusi felmérésből származnak. Összességében a válaszadók több mint háromnegyede (75,2%) nyilatkozott úgy, hogy elfogadja a COVID-19 vakcinával kapcsolatos tudományos bizonyítékokat. Ez jelentős növekedés az egy évvel korábbi 71,5 százalékhoz képest.

Az oltás biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos aggodalmak, vagy csak a tudomány és az orvosok iránti általános bizalmatlanság továbbra is a bizonytalanság fő okai. Ezeken a tényezőkön túl az oltás iránti bizonytalanság országonként és kultúránként változik, nem is beszélve a személyes tapasztalatokról – beleértve a betegségeket vagy egy szeretett személy elvesztését. A demográfiai adatok, például a nem és az iskolai végzettség, szintén szerepet játszanak.

Érdekes módon az oltásbizonytalanság nem korrelált szignifikánsan az adott ország jelenlegi COVID-19 fertőzési vagy halálozási arányával.

Oroszország (48,4%), Nigéria (43%) és Lengyelország (40,7%) szerepel a leginkább oltásellenes országok között, míg Kínában (2,4%), az Egyesült Királyságban (18,8%) és Kanadában (20,8%) volt a legalacsonyabb az oltástól való félelem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik