Tudomány koronavírus

Brazíliában magasabb a COVID-halálozás azokon a területeken, ahol Bolsonarót támogatják

Mateus Bonomi / AGIF / AGIF via AFP
Mateus Bonomi / AGIF / AGIF via AFP

A brazil Sociedade Mineira de Infectologia and Associação Mineira de Epidemiologia e Controle de Infecções kutatói kimutatták, hogy van összefüggés a politikai kommunikáció és a koronavírus-halálozás között. Az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusán (ECCMID) prezentálandó kutatás azt találta, hogy összefüggés mutatható ki Jair Bolsonaro brazil elnök a COVID-19-hez való hozzáállása és a magasabb COVID-19-előfordulás és -halálozás között – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Minas Gerais (a második legnépesebb állam Brazília délkeleti részén) 853 megyéjét vizsgáló kutatás megállapította, hogy a Bolsonaróra szavazó megyékben a COVID-19-megbetegedések és -halálozások lényegesen magasabbak voltak, mint azokban a megyékben, ahol Bolsonaro elvesztette a 2018-as elnökválasztási szavazást. A koronavírus áldozatainak száma Brazíliában meghaladta a 659 000-et, ami a harmadik legmagasabb számadat az országok között.

Kapcsolódó

„Jair Bolsonaro elnök tagadta a COVID-19 súlyosságát, népszerűsítette a kétes hatásosságú szereket, valamint nem támogatta a társadalmi távolságtartást, a maszkok használatát, a helyi lezárásokat és egyéb védőintézkedéseket, ami valószínűleg magasabb fertőzési arányt és COVID-19 okozta halálozást eredményezett a támogatói között” – mondta Dr. Carlos Starling, a kutatás egyik szervezője.

A szóban forgó tanulmányban a kutatók a COVID-19 elleni vakcinák hatékonyságát vizsgálták a vírus terjedésének és a COVID-19 okozta halálozások csökkentésének szempontjából Minas Gerais 853 megyéjében. Azt is megvizsgálták, hogy Bolsonaro COVID-19-el szembeni tagadó hozzáállása milyen hatással van az oltások felvételére, valamint a COVID-19-esetekre és halálozásokra, annak alapján, hogy az elnök éppen megnyerte vagy elvesztette-e a 2018-as elnökválasztást ezekben a megyékben.

Azokban a megyékben, ahol Bolsonaro megnyerte a 2018-as szavazást, a COVID-19 előfordulási aránya 30%-kal magasabb volt, mint azokban, ahol nem nyert.

Ráadásul a COVID-19 halálozási aránya 60%-kal magasabb volt azokban a megyékben, ahol Bolsonaro választási támogatottsága a legmagasabb volt azokhoz képest, ahol a legalacsonyabb. „Valószínűleg több ezer ember vesztette életét szükségtelenül, mert Bolsonaro elnök kis influenzának minősítette a COVID-19-et, és fellépett a lezárások, az iskolák bezárása és más védelmi intézkedések ellen” – mondja Dr. Braulio Couto, a tanulmány egyik szerzője. „Eredményeink azonban azt is mutatják, hogy a brazil emberek nagyon bíznak az oltásokban, és Bolsonaro hazugságai és a COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos kétségei nem akadályozták meg a tömeges oltást, az idővel növekvő oltási arány pedig következetesen csökkentette a COVID-19 megbetegedések és halálozások számát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik