Tudomány

Újabb videó készült a kincsekkel teli roncsról

Wikimedia Commons / Közkincs
Wikimedia Commons / Közkincs

További két történelmi hajóroncsot fedeztek fel a kolumbiai haditengerészet kutatói – írja az MTI. Iván Duque, az ország elnöke szerint a szakértők nagy teljesítményű műszerekkel vizsgálják a Cartagena partjainál 1708-ban elsüllyesztett, aranykincsekkel teli San José gálya roncsát.

Hétfőn újabb, távirányítású tengeralattjárókkal készített felvételeket is bemutattak a 900 méter mélyen fekvő maradványokról, amelyek a régészek szerint dollármilliárdokat érő kincseket rejthetnek.

A legújabb videók minden korábbinál részletesebb képet mutatnak az egykori gályán lévő tárgyakról, az aranyrudakról, arany- és ezüstpénzekről, a Sevillában és Cádizban 1655-ben gyártott ágyukról és egy érintetlen kínai porcelán étkészletről, amelynek darabjai a hajó jelzését viselik magukon.

A robot egy, a gyarmatosítás idejéből származó másik hajót is felfedezett, továbbá egy vitorláshajót, amely a mintegy 200 évvel ezelőtti kolumbiai függetlenségi háború idejéből maradt fenn.

Duque szerint az utóbbi években beszerzett technológiákkal minden korábbinál pontosabban vizsgálhatják a gályát. Sikerült egyebek közt megállapítani, hogy a roncsot eddig nem bolygatták meg az emberek. A San Josét 1708. június 8-án süllyesztették el angol kalózok, miközben Panamából Cartagenába tartott körülbelül 11 millió arany- és ezüstérmével. A maradványait 2015-ben találták meg.

A felfedezéskor hivatalban lévő Juan Manuel Santos elnök kormánya magánpénzből tervezte felhozni a rakományt, a kincsek egy részéből fedezve a befektetők költségeit. A jelenlegi elnök, a 2018 óta hivatalban lévő Duque kormánya azonban idén márciusban feloszlatta a kiemelésre létrejött konzorciumot, mondván, hogy nem akar osztozni senkivel a védett kulturális örökségen. A kormány egyéb megoldást szeretne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik