Tudomány zöldövezet

Érdemes vigyázni a bio zöldségekkel, betegségeket okozó baktériumokkal lehetnek teli

d3sign / Getty Images
d3sign / Getty Images

Egy friss kutatás szerint a biozöldségek gyakran tartalmaznak káros, betegségeket okozó baktériumtörzseket – írja a Study Finds. Spanyol kutatók szerint azok, akik szerves trágyával kezelt zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak, rosszul is járhatnak.

A szakértők több mint 50, az emberi szervezetre potenciálisan káros baktériumfajt fedeztek fel az organikus spenót- és salátamintákon. Az eredmények azt mutatják, hogy hiába egyre népszerűbbek a biogyümölcsök és -zöldségek, visszaüthet, ha az emberek átállnak ezekre az élelmiszerekre azért, hogy elkerüljék a peszticideket, műtrágyákat és gyomirtó szereket.

A kutatók szerint ezek a baktériumok valószínűleg a termesztés, betakarítás, szállítás vagy feldolgozás során kerülnek a zöldségekre. Különösen egyébként a zöldségek tartalmazhatnak egysejtű organizmusokat, például szabadon élő amőbákat (FLA), amelyek elsősorban baktériumokkal táplálkoznak. Néhányuk rendkívül káros lehet az emberre. Ezek a trójai falóként élő káros baktériumok ellenállnak az emésztésnek, és

komoly veszélyt jelenthetnek bárkire, aki megeszi őket.

A kutatócsoport saláta- és spenótmintákat gyűjtött valenciai szupermarketekből 2020 novembere és 2021 májusa között. Ezt követően speciális technikával azonosították az amőbák belsejében talált baktériumok DNS-ét. A fő azonosított baktériumtípusok a Flavobacterium és a Pseudomonas voltak, amelyek általában nem okoznak betegséget emberben. A minták harmadában azonban 52-féle káros baktériumot találtak, köztük Legionellát, Salmonellát és Arcobactert. Ezek a törzsek súlyos betegségeket, például tüdőgyulladást és gyomor-bélrendszeri betegségeket okozhatnak.

Egy másik faj, a Vermamoeba vermiformis, amely gyakran súlyos fertőzéseket okoz, a növényi minták egyötödében volt megtalálható. A kutatók a minták csaknem kétharmadában (63%) találták meg az Acanthamoeba castellanii baktériumot, amely vakságot és agyvelőgyulladást okozhat.

A kutatók az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusán fogják prezentálni az eredményeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik