Tudomány

Nem akarja tudni, mi történik, ha öblítés előtt nem hajtja le a vécé tetejét

boonchai wedmakawand / Getty Images
boonchai wedmakawand / Getty Images

A Harpic tisztítószerekkel foglalkozó vállalat nagysebességű speciális kameratechnológiát használva lefotózta, mi minden fröcsög szét, ha az ember lehúzás előtt nem hajtja le a vécé tetejét. Ez különösen azoknak lehet hasznos információ, akik fürdőszobai vécét használnak – érdemesebb lehajtani azt a fedelet, ha a higiénia a cél.

A Study Finds beszámolója szerint a vécécsészében lévő víz még többszöri öblítés után is  potenciálisan káros baktériumokkal és kórokozókkal szennyezett. A Harpic fotóinak tanúsága szerint öblítés közben ezek a szennyezett aeroszolok szétszóródnak, és akár még a vécét használó arcáig is eljuthatnak.

A Harpic kérdőíves kutatást is végzett a britek körében. Arra a kérdésre, hogy miért nem zárják le a vécé fedelét, a válaszadók 47 százaléka azt mondta, hogy nincs tisztában az öblítéssel kapcsolatos egészségügyi kockázatokkal. Minden negyedik megkérdezett azt válaszolta, hogy nem szereti megérinteni a vécécsésze fedelét, 15 százalékuk pedig egyszerűen elfelejti megtenni.

Korábbi kutatások is rámutattak már a vécéöblítés során terjedő baktériumok veszélyeire. A Physics of Fluids folyóiratban megjelent tanulmány hasonló eredményt tár fel a piszoárt használó férfiak esetében. A szimulációk szerint a piszoár öblítése sokkal „erőteljesebb”, és az aeroszolok az idő töredéke alatt jutnak el a dolgát végzőhöz. Míg a piszoárban nagyjából combmagasságig jutnak fel az aeroszolok, de gyorsan, a vécé lehúzásánál magasabbra érnek a kórokozók, de lassabb a folyamat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik