Tudomány

92 éves szemetet is találtak a nemrég megmenekült Szalamandra-völgyben

Őrsi Gergely / Facebook
Őrsi Gergely / Facebook
Fa által körbenőtt drótháló, Skála-szatyor, tejeszacskó, autógumi, sitt került a felszínre a január óta védett völgyben.

Még december 16-án írtunk a nagy hírről, hogy megmenekült a II. kerületi Jegenye-völgy, új nevén a Szalamandra-völgy a lakóparképítők özönétől, ugyanis fővárosi védettséget kapott. Ez azért volt jelentős lépés, mert egy ritka kis szalamandra-populáció (ez az a gyönyörű, sárga-fekete kétéltű) lakja a Paprikás-patak forrásvölgyét.

Kapcsolódó
Megmenekült a szalamandrák budai birodalma
A II. kerületi polgármester korábban az állatok rocksztárjainak nevezte a pöttyös kétéltűeket, amik most ingatlancápáknak tehettek keresztbe.

A védettség január 1-én lépett hatályba, de hogy a völgy méltó legyen erre, pokoli sok hulladéktól kellett megszabadítani az idilli területet. A kerület aztán március idusán neki is roppant a feladatnak, Őrsi Gergely polgármester 19-én már büszkén újságolta a Facebookon:

Több rekord is született a „Szalamandra”-völgy takarításán – rengeteg hulladéktól tisztítottuk meg a területet, és találtunk közel száz éves zománcreklámot is.

(Érdemes a beágyazott poszt képeit lekattintgatni, alatta folytatódik a cikk.)

Azt írta, még soha nem találtak ennyi szemetet egy takarításon, és közösségi takarításnak sem volt ennyi résztvevője. Az előbbi oka részben a tulajdonviszonyok kuszasága lehet, ugyanis a területet régebben számos kis magánparcella szabdalta, de ezeket rég felhagyták, a kerítések ledőltek, a fák körbenőtték a drótokat, viszont az e hobbitelkeken hagyott hulladék ottmaradt. Kuriózumokat is találtak a kerület vezetője szerint:

Sajnos rengeteg hulladékot találtunk, köztük a legrégebbi egy 1930 körüli, vagyis közel 100 éves zománcreklám, de különlegességnek számít a 29,50 forintos őrölt kávékeverék csomagolása.

A sok szemét mellett olyan védett virágokat is leltek a speciális mikroklímájú völgyben, mint a bíboros kosbor, a májvirág és a csillagvirág. Őrsi Gergely végül köszönetet mondott a FŐKERT-nek és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának a takarítás szervezéséért. A leghálásabbak persze az őshonos és a becsempészett szalamandrák lesznek mindezért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik