Belföld

Csempészszalamandrákat fogadna be a II. kerület

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A nemrég védetté tett Jegenye- avagy Szalamandra-völgybe kerülnének a pénzügyőrök által megcsípett kétéltűek.

Nemrégiben 93 foltos szalamandrát akartak kicsempészni az országból, a pénzügyőrök szerencsére lefülelték az akciót. A szalamandra-ügyben rendkívül aktív II. kerületi (ellenzéki) polgármester, Őrsi Gergely szerda délután tette ki a Facebook-oldalára a hírt, hogy szeretnék az állatokat letelepíteni a budaligeti Jegenye-völgyben.

A völgyről a múlt héten írtunk: a főváros védetté nyilvánította a Paprikás-patak egyik mellékágának völgyét, ahol mintegy 1800 szalamandra éldegél. Azonban a terület jelentős része beépíthető teleknek számított, a magyar állam is értékesített belőle ingatlanfejlesztőknek, félő volt, hogy rengeteg fát kivágnak, hogy villákat, társasházakat építsenek.

Kapcsolódó
Megmenekült a szalamandrák budai birodalma
A II. kerületi polgármester korábban az állatok rocksztárjainak nevezte a pöttyös kétéltűeket, amik most ingatlancápáknak tehettek keresztbe.

A védetté vált völgybe akarja tehát a polgármester letelepíteni a csempészszalamandrákat, amikre most a Fővárosi Állat- és Növénykert vigyáz. Az állatok most karanténban vannak, a hatóságok döntenek majd a sorsukról. Őrsi így fogalmaz:

Mi örömmel vennénk, ha a II. kerületi „Szalamandra-völgy” adhatna otthont ezeknek a példányoknak is, persze csak akkor, ha nincs kizáró ok, és nem veszélyeztetik a mostani stabil, egészséges foltos szalamandra állományt.

Őrsi Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel el is látogatott az állatkertbe köszönetet mondani az ott dolgozóknak, no meg szalamandrát megtekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik