Tudomány zöldövezet

WWF: a klímaváltozást már mindenhol érzi a természet

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a globális felmelegedés már minden kontinensen megváltoztatta az állat- és növényvilágot – írja az MTI A szervezet Feeling the Heat című jelentése alapján a szélsőséges időjárási jelenségek, mint például a hőhullámok, az aszályok és az árvizek, hatással vannak a természetre, amely már így is nehezen tud alkalmazkodni az emelkedő hőmérséklethez.

A klímaválság nem a távoli jövő problémája.

Megérkezett a jelenbe, már a küszöbünkig jutott. Minél melegebb lesz, annál nagyobb lesz a nyomás” – mondta Christoph Heinrich, a WWF természetvédelmi igazgatója.

A jelentés az éghajlati válság hatását vizsgálta 13 kiválasztott állat és növény esetében. Ezek között olyan, Európában őshonos élőlények is szerepelnek, mint a kakukk, a poszméh vagy a tengerparti sóvirág, amelyet a tengerszint emelkedése fenyeget.

Andrew Merry / Getty Images

A tojásait más madárfajok fészkébe rakó kakukknak sajátos költési technikája okozhatja a vesztét. A faj egyedei 7000 kilométert tesznek meg téli szállásukról hazatérve, és ha a gazdamadarak az emelkedő hőmérsékletek miatt korábban költenek, a kakukkok lekéshetik az első költési szezont. A második időszak általában május közepén kezdődik, így nehezebbé válhat a szaporodás.

A poszméheket a túlhevülés fenyegeti, főleg olyan melegebb éghajlatú országokban, mint Mexikó vagy Spanyolország, de számuk a hűvösebb klímájú térségekben, így Németországban is lecsökkent. A rovarok az Alpok térségekben a magasabb mezőkre szorulhatnak, ahol kevesebb életteret találnak. Más tényezők is veszélyeztetik őket, köztük az intenzív mezőgazdaság.

Az ENSZ Éghajlati Kormányközi Testületének (IPCC) korábbi tanulmánya alapján a WWF külön fejezetben taglalja az 1,5 és a 2 Celsius-fokos felmelegedés hatásait. Az 1,5 Celsius-fokos forgatókönyv esetén a növények 8 százaléka veszíti el elterjedési területének több mint felét, 2 Celsius-fokos felmelegedésnél viszont már a növényfajok 16 százalékával történik ugyanez. Előbbi esetben a gerincesfajok 4 százalékánál esik vissza az élőhely több mint felével, utóbbinál azonban a fajok 8 százalékánál következik be ugyanez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik