Tudomány koronavírus

Két újabb COVID-gyógyszerre bólintott rá a WHO

Ernesto BENAVIDES / AFP
Ernesto BENAVIDES / AFP

Újabb két, COVID-ra is adható gyógyszerre adta áldását a WHO: a baricitinib reumaellenes szerre, illetve egy, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kifejlesztett monoklonális antitestre, a szotrovimabra – írja az IFL Science.

A BMJ szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a szakértők erősen ajánlják a súlyosabb COVID-fertőzöttek baricitinibbel való kezelését. A WHO azt mondja, hogy egyértelmű, bár viszonylag mérsékelt bizonyítékokat láttak arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer

jelentősen javítja a súlyos fertőzöttek túlélési esélyeit, és csökkenti a lélegeztetőgép szükségességét. 

A WHO szerint a szotrovimabot azoknak érdemes használniuk, akiknek enyhe vagy közepesen súlyos a betegségük, de nagy a kockázatuk a kórházba kerülésre. A monoklonális antitest egyébéknt egy egyedi fehérvérsejt klónozásával előállított, laboratóriumi antitest. A COVID-19 elleni legtöbb monoklonális antitest-kezeléshez hasonlóan a szotrovimab a COVID-19 vírus külső oldalán lévő tüskefehérjéhez kötődik, megakadályozva a vírus bejutását a sejtekbe.

Vannak megfelelő bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer hasznos a kórházi kezelés megelőzésében, ha azonnal adják a COVID-19-fertőzött, sérülékenyebb személyeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik