Farkas Norbert / 24.hu
Tudomány koronavírus

Koronavírus: 10-ből 1 ember még mindig fertőzhet a tíznapos karantén után

Az Exeteri Egyetem kutatása szerint tízből egy ember még mindig rendelkezhet annyi vírussal, hogy a tíznapos karantén végén is fertőzzön – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Az International Journal of Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint a kutatásból kiderült: az emberek 13 százaléka még tíz nap elteltével is klinikailag releváns vírusszintet mutatott, ami azt jelenti, hogy továbbra is fertőzőek lehettek. Vannak, akik ezt a kritikus szintet akár 68 napig is fenntartották. A kutatáshoz egy újfajta tesztet alkalmaztak, amely képes azt is felismerni, hogy egy vírus potenciálisan aktív-e. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezt az új tesztet olyan környezetben kell alkalmazni, ahol az emberek kiszolgáltatottabbak, és nagyobb problémát jelent számukra a betegség.

Bár a kutatás viszonylag alacsony résztvevőszámmal készült (176 fővel), a kutatók szerint jól mutathatja, hogy vannak, akik a kötelező karantén után is fertőznek. Az egyik szakértő, Lorna Harries szerint

nem lehetett előre megjósolni, mely személyeknél találtak még fertőzőképes vírust, és kiknél tűnt el teljesen a fertőzés. 

A hagyományos PCR-tesztek a vírus részeinek jelenlétét vizsgálják. Bár meg tudják állapítani, hogy valaki a közelmúltban fertőzött volt-e, azt nem tudják kimutatni, hogy a fertőzés aktív-e, és az illető képes-e másokat is megfertőzni. A kutatás során használt teszt azonban csak akkor ad pozitív eredményt, ha a vírus aktív és potenciálisan továbbterjedhet.

A kutatók felhívták a figyelmet: bár a tízből egy ember statisztikailag alacsony számnak tűnhet, vannak olyan közegek, ahol akár egyetlen fertőző ember is komoly problémát jelenthet, például az idősotthonok vagy a kórházak is ilyenek.

Ajánlott videó