Tudomány koronavírus

A Moderna előzheti meg a leghatékonyabban a halálozást

Roslan Rahman / AFP
Roslan Rahman / AFP

Szingapúri adatok szerint az mRNS-vakcinák, vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyaga sokkal hatékonyabbak a halálozás megelőzésében, mint a kínai vakcinák (a Sinopharm mellett az országban a Sinovacot is adják). A The Washington Post cikke szerint 2021-ben 802 ember halt meg Covidban a városállamban, közülük 555-en nem voltak teljesen beoltva, míg 247-en igen – mondta Ong Ye Kung egészségügyi miniszter.

A 100 ezer emberre levetített halálozásokat számolva 11-en haltak meg a Sinovac-kal beoltott csoportból, 7,8-an pedig a Sinopharmosok közül. A Pfizeres csoportban 6,2 halálozást lehet számolni, a Modernában beoltottak közül egyetlen ember halt meg. Ezek persze csak statisztikailag kiszámolt arányok (ezért is lehet 7,8 a szám), de jól mutatják az arányokat.

A szakértők azt is megjegyzik, hogy ezek a számok csak iránymutatók, hiszen nem veszik figyelembe a halálozást elősegítő más faktorokat, például az életkort vagy az alapbetegségeket.

Bár a szingapúri adatok alacsony alanyszámot mutatnak, az adatok tovább növelik az „inaktivált vírus” vakcinák hatékonyságával kapcsolatos aggodalmakat, amelyeket széles körben használnak Kínában és a fejlődő világ nagy részén.

Az ilyen vakcináknál nagyobb az áttöréses fertőzések aránya,

és kevésbé hatékonyak például az omikron variáns ellen. (A nagy kínai gyógyszergyártók, köztük a Sinopharm és a Sinovac, azt mondják, hogy már ők is mRNS-technológiát alkalmazó vakcinák létrehozásán dolgoznak.)

A halálos áldozatok számának aránytalansága azért is figyelemre méltó, mert Szingapúr lakosainak többsége mRNS-oltást kapott. A Sinopharm nem tartozik a délkelet-ázsiai ország nemzeti vakcinaprogramjába, és csak magánklinikákon adható be, míg csak októberben tették elérhetővé az ingyenes Sinovac-oltásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik