Tudomány

Újabb lopott műkincset találtak a Biblia Múzeumában

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Visszakerülhet Irakba egy Gilgames-tábla, miután hétfőn egy bíróság is megerősítette, hogy az amerikai hatóságok jogosan kobozták el a Hobby Lobby barkácsáruházlánctól – írja az MTI. A kétes eredetű, 3500 éves ékírásos táblát 2014-ben 1,67 millió dollárért vásárolta meg a Green család tulajdonában lévő cég a család által alapított washingtoni Museum of the Bible (A Biblia Múzeuma) számára. Az elmúlt években kiderült, hogy az intézmény rengeteg hamisított és lopott műtárgyat szerzett be.

Kapcsolódó
Mocskos módszerekkel állítottak emléket a Bibliának
Meglepő főszereplőhöz, egy amerikai hobbibolthoz köthető az elmúlt évek legsúlyosabb műkincsbotránya.

A Gilgames-álomtábla néven ismert műkincs a mai Irak területéről származik, és a legrégebbi irodalmi emlék, a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi.

A New York-i ügyészség szerint a Hobby Lobby szándékosan elhallgatta az Egyesült Államokba illegálisan bevitt tábla eredetével kapcsolatos fontos információkat.

Az ügyészség által tavaly benyújtott polgári peres dokumentumok alapján a leletet 2003-ban egy Londonban élő, közel-keleti régiségekkel foglalkozó jordániai műkereskedő vette meg. 2007-ben 50 ezer dollárért adta el a tárgyat, és a táblához egy hamis igazoló dokumentumot csatolt, amely azt állította, hogy a műkincset 1981-ben egy aukción vásárolták az Egyesült Államokban.

A tábla következő vásárlója 2014-ben a Hobby Lobby lett, amely adócsalást is elkövetett, mert noha az adásvételi ügylet New Yorkban jött létre, oklahomainak tüntették fel, hogy ne kelljen áfát fizetni. A Gilgames-táblát, amely az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincs egyike lehet, 2019 szeptemberben kobozták el a múzeumtól.

A Hobby Lobby már 2017-ben hárommillió dolláros büntetést kapott. A cég több ezer olyan műkincset – köztük ékírásos táblákat és ősi mezopotámiai pecséteket – kényszerült átadni a hatóságoknak, amelyekről kiderült, hogy illegálisan csempészték be Irakból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik