Tudomány zöldövezet

34 Celsius-fokot mértek az északi sarkkör közelében

Dominik Wehmeier / 500px / Getty Images
Dominik Wehmeier / 500px / Getty Images

Több észak-európai országban is közel rekordmeleget mértek a hétvégén, egyes helyeken 34 Celsius-fokot rögzítettek – írja a The Guardian. A Finn Meteorológiai Intézet bejelentette, hogy az adatok gyűjtésének 1844-as megkezdése óta a legforróbb júniusi hőmérsékletet dokumentálták. A lappföldi Kevónál 33,6 Celsius-fokot mértek vasárnap, ez 1914 óta a legmagasabb érték, amelyet a térségben észleltek. Akkor 34,7 Celsius-fokot mutattak a műszerek.

Az elmúlt időszakban Észak-Amerikára is extrém forróság csapott le. A kánikula hátterében a hőkupola nevű jelenség áll.

Kapcsolódó
Pokoli hőkupola borult Észak-Amerikára
Elképesztő forróság sújtja az Egyesült Államokat és Kanadát.

Michael Reeder, az ausztráliai Monash Egyetem meteorológusa szerint az észak-amerikai és az európai események között van kapcsolat. Egy, a Csendes-óceánon, Japán közelében kialakult trópusi ciklon megzavarta a légkört, és az egész féltekén hullámokat alakított ki. „Olyan ez, mint egy gitárhúr pengetése. A zavar a futóáramlat mentén terjedt” – mondta Reeder. Az Észak-Amerikát elérő hullám aztán újabb hullámot keltett, amely az Atlanti-óceánon át az északi államokra csapott le.

Az adatok alapján országos szinten a 2021-es minden idők harmadik legforróbb júniusa volt Svédországban.

A norvégiai Saltdalnál, az északi sarkkörtől nem messze, 34 Celsius-fokot mértek, ez 1,6 Celsius-fokkal marad el az országos csúcstól.

Egyelőre lehetetlen megállapítani, hogy a mostani hőhullámoknak közük van-e a klímaváltozáshoz. Az ugyanakkor biztos, hogy az éghajlati átalakulás hatására egyre nőni fog a hasonlóan szélsőséges időjárási események gyakorisága és intenzitása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik