Tudomány zöldövezet

Pokoli hőkupola borult Észak-Amerikára

Elképesztő forróság sújtja az Egyesült Államok és Kanada területeit. Utóbbi országban a melegrekord is megdőlt, az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat Washington, Oregon, Montana és Idaho nagy részére figyelmeztetést adott ki. A kánikulának már több tucat halálos áldozata van.

A hőmérsékleti értékek olyan hihetetlenül magasnak tűntek, hogy több szakértő azt hitte, hibásak a modelljeik – írja az IFLScience. „A jóslatok nagyon furcsának tűntek” – mondta az NBC Newsnak Larry O’Neill, az Oregoni Állami Egyetem klímakutatója.

Az extrém forróság hátterében a hőkupola nevű jelenség áll, amelyet egy, a térség fölött álló magas nyomású rendszer okoz.

A hőkupola nagyon meleg levegőt csapdáz be, miközben kizárja a hűvösebb, óceáni levegőt – a jelenséget úgy érdemes elképzelni, mint egy forró, lefedett lábast. A nagy nyomás a meleget lefelé hajtja, összenyomva pedig tovább melegíti a levegőt.

Frederic J. BROWN / AFP

Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint hőkupolák jellemzően a La Niña éveiben, így 2021-ben alakulnak ki Észak-Amerika felett. A megelőző évben a Csendes-óceán keleti részén hűvösebb, míg nyugaton melegebb a víz, a hőmérsékleti különbség pedig keleti irányba tereli a meleg levegőt. A légtömeg végül csapdába esik a futóáramlatban, amely a szárazföldre szállítja.

A szakértők általában óvatosak, amikor egy-egy szélsőséges időjárási esemény és a klímaváltozás közvetlen kapcsolatát tárgyalják. A kutatók többsége ugyanakkor úgy véli, hogy a mostanihoz hasonló hőhullámok az éghajlati átalakulása miatt egyre gyakoribbak és extrémebbek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik